Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Marokkaanse beweging tegen exotische palmbomen in Casablanca

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 7 juni 2023
66 sec


Locoburgemeester: 'Palmboom is historisch koloniaal erfgoed'

Niet alleen in Nederland wordt nagedacht over hoe om te gaan met stadsbomen in een opwarmend klimaat. In Marokko zie je veel palmbomen in steden. Die zijn goed bestand tegen droogte, maar er zijn ook nadelen.

Casablanca, foto: Wikimedia Commons
Casablanca, foto: Wikimedia Commons

In de Marokkaanse stad Casablanca vormen palmbomen een normaal straatbeeld. Dat dit meestal exoten uit de VS zijn, weet lang niet iedereen. Deze bomen hebben weinig water nodig, maar bieden ook weinig schaduw in het steeds warmere klimaat. Uit verschillende hoeken komt een pleidooi voor meer inheemse bomen in Marokkaanse steden. Maar het stadsbestuur van Casablanca staat daar nog niet om te springen.

Exoten

In berichtgeving van de NOS komt landschapsarchitect en lid van actiegroep Maroc Environnement 2050, Salima Belemkaddem uit Casablanca aan het woord. Zij pleit voor meer loofbomen en meer inheemse bomen in de stad. Belemkaddem wijst erop dat de palmbomen exoten zijn, die zijn geïntroduceerd door de Franse kolonisator omdat zij de Marokkaanse steden een uitstraling wilden geven die aansluit bij beroemde Amerikaanse steden.


Veel bomen zijn uit de VS geïmporteerde Washingtonia-palmen, die volgens Belemkaddem niet alleen weinig beschutting geven, weinig CO2 omzetten en slecht regenwater vasthouden, maar ook nog eens slecht bestand zijn tegen het heersende zeeklimaat onder invloed van de Atlantische Oceaan.

Cultureel erfgoed

De locoburgemeester van de stad erkent de problemen en er lopen dan ook projecten om meer loofbomen in de stad aan te planten. Toch gaat hij ervan uit dat de stad geen afscheid gaat nemen van de palmbomen, omdat ze deel zijn geworden van de koloniale geschiedenis en daarom behoren tot het cultureel erfgoed. Verder voert hij aan dat palmbomen minder water nodig hebben dan loofbomen, en daarom juist makkelijker te handhaven zijn in de toenemende hitte.


Een boomkweker uit de regio, Youssef Ouachouach, zou net als Belemkaddem graag minder geïmporteerde palmen zien in de steden. Volgens hem zijn meer biodiversiteit en meer inheemse bomen en planten in de stad juist nodig om het unieke karakter van de Marokkaanse steden te behouden.

Bron: NOS

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Nederlandse Rondhoutveiling 2025
zaterdag 22 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER