Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Schapenwol geeft jonge boompjes een goede start

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 19 december 2022
71 sec


Onderzoek naar wolkorrels als biostimulant bij bomenaanplant

Samengeperste wolkorrels als bodemverbeteraar zijn niet helemaal nieuw. Wel nieuw zijn de goede resultaten uit het onderzoek van Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo naar het nut van wolpellets als biostimulant bij de aanplant van jonge bomen.

Wolpellets bij de pilot-aanplant van de jonge bomen van de gemeente Ermelo, foto DJ van Dalfsen
Wolpellets bij de pilot-aanplant van de jonge bomen van de gemeente Ermelo, foto DJ van Dalfsen

Ermelose schapenscheerder en paraveterinair Dirk Jan van Dalfsen merkte dat schapenwol een afvalproduct is geworden, terwijl het ook een waardevolle en duurzame grondstof kan zijn die in ruime hoeveelheden voorhanden is. Dat inspireerde hem om aan de slag te gaan met tweede keus wol van de schaapskudde Schapendrift in Ermelo, om deze om te zetten in wolpellets. In Oostenrijk liet Van Dalfsen zich verder informeren over het wolpellet-productieproces en hij besloot te investeren in een productiemachine.

Waterbuffer en langzame meststof

Om dit te realiseren was een investering nodig, die dankzij de stimuleringsbijdrage van 15.000 euro van het Dinamo Fonds beschikbaar kwam. Van Dalfsen kan zo de faciliteiten voor zijn productieruimte realiseren en het verdere onderzoek uitvoeren naar de bijzondere waterabsorberende kwaliteit van de wolkorrels bij jonge bomenaanplant. De korrels zorgen ervoor dat extra water geven gedurende droge periodes minder snel nodig is en bovendien verrijken ze de bodem met organisch materiaal als een langzaam werkende meststof.
Samen met de gemeente Ermelo startte Van Dalfsten in maart 2022 een pilot om wolkorrels toe te passen bij de aanplant van 4.000 jonge bomen. De aanplant van zomereiken, elzen en ratelpopulieren is gemonitord door studenten van de Universiteit Wageningen. Uit de eerste cijfers blijkt dat 80% van de jonge bomen is aangeslagen. En dat zonder extra water te geven tijdens een droge zomer.
De wolkorrels zijn inmiddels ook ontdekt door moestuiniers. Die zijn enthousiast omdat ze tijdens droogte hun groentegewassen minder hoeven te besproeien. De korrels zorgen tevens voor bemesting en verbeteren de bodem doordat wormen ze afbreken tot humus. Voor dit doel worden wolpelletes verkocht in een webshop en in het bezoekerscentrum van schaapskudde Schapendrift.


Krachten bundelen

Het streven is om meer schaapskuddes bij het project te betrekken om de krachten te bundelen, en zo tot een gezonde business case te komen. Zodat wolpellets op grotere schaal ingezet kunnen worden als biostimulant bij de aanplant van bomen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Maarten
Monday 19 December 2022
Interessant verhaal. Heeft het monitoren door @WUR studenten al tot publiceerbare resultaten geleid?
Waar kunnen wij dat dowloaden?

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Lezing Henry Kuppen op Future Green City World Congress
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER