Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eerste exemplaar Bouwstenen voor bomenbeleid uitgereikt

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 2 december 2022
72 sec


Groenkeur heeft vandaag, op 2 december, het eerste exemplaar van het boek 'Bouwstenen voor Bomenbeleid ' gepresenteerd. Het boek is geschreven voor beleidsmedewerkers groen om hen te ondersteunen bij het opstellen van bomenbeleidsplannen waarin de ecologische functies en de waarde van bomen centraal staan. De uitgevers Stichting Bomenmakelaar en Stichting Groenkeur hopen dat met sturen op functies in beleid meer bomen gezond oud kunnen worden.

Hier ontvangt Leendert Koudstaal, voorzitter van de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen, uit handen van auteurs Dick Oosthoek (links) en Camiel Versluis (rechts) het boek 'Bouwstenen voor Bomenbeleid '.
Hier ontvangt Leendert Koudstaal, voorzitter van de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen, uit handen van auteurs Dick Oosthoek (links) en Camiel Versluis (rechts) het boek 'Bouwstenen voor Bomenbeleid '.

De Intergemeentelijke Studiegroep Bomen (ISB) is een landelijk platform waarbij beleidsmedewerkers van gemeenten zijn aangesloten. Voor de schrijvers van het boek was het logisch om in dit gezelschap het eerste exemplaar uit te rijken. Het ideaalbeeld is dat beleidsmedewerkers in alle 344 gemeenten het boek gebruiken bij het opstellen van hun bomenbeleid. In het boek worden handvatten gegeven waarmee het gemakkelijker is om beleid te formuleren dat uitgaat van de ecologische functies van bomen. Bomenbeleid wordt daardoor weerbaarder in de concurrentie om ruimte en middelen ten opzichte van andere beleidsterreinen, zoals woning- en wegenbouw.

Uitgangspunt voor beleid

Beleidsmedewerkers uit onder andere Breda en Dordrecht hebben geholpen bij het opstellen van de publicatie. Breda, dat volgend jaar toe is aan een nieuw bomenbeleid, is voornemens om de functies van bomen die in het boek beschreven zijn als uitgangspunt te nemen voor beleid. Dordrecht is door het boek concrete plannen aan het uitwerken om hun bomenbestand uit te breiden met data over het kroonvolume. Beide steden hebben plannen om in de toekomst te sturen op ecologische functies en de verschillende waarden van bomen.


Dordrecht is door het boek concrete plannen aan het uitwerken om hun bomenbestand uit te breiden met data over het kroonvolume

Houvast bij aanbestedingen

Bovendien bevat het boek handvatten voor aanbestedingen van boomwerkzaamheden. In dit hoofdstuk staan mogelijkheden benoemd om via de 'meest voordelige inschrijver' kwalitatief goede aanleg en onderhoud van bomen te realiseren met een zo laag mogelijke impact op klimaat en omgeving.


Het boek Bouwstenen voor Bomenbeleid, is in hardcover en E-book verkrijgbaar in alle (online) boekwinkels (ISBN 9789403678511, auteur Camiel Versluis). Het boek bevat tevens gestandaardiseerde teksten die gemeenten vrij van rechten kunnen overnemen voor het opstellen van eigen beleid. Meer informatie is verkrijgbaar via de websites van Stichting Bomenmakelaar en Stichting Groenkeur.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER