Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Stabiliteit belangrijke factor bij beoordelen boomveiligheid'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 21 november 2022
87 sec


Najaarseditie seminar Visual Tree Assessment door Angeline Mette

Op 8 november 2022 werd een vernieuwde najaarssessie Visual Tree Assessment (VTA) gegeven door lector Angeline Mette. Tijdens dit seminar kwamen beoordeling van stabiliteit en vitaliteit van bomen aan de orde op basis van de methodiek van dr. Claus Matheck.

Aandacht voor de praktijk tijdens seminar VTA in Heerlen
Aandacht voor de praktijk tijdens seminar VTA in Heerlen

Mette mag als enige boomdeskundige in Nederland seminars geven over de door prof dr. Claus Mattheck ontwikkelde methodiek en doet dit met verve. Nieuwe en bekende gezichten waren naar Heerlen gekomen om het intensieve eendaagse programma te volgen.

Het dagprogramma begon met de basis van de VTA; het axioma van constante spanning, de risicoanalyse en mogelijke soorten beheermaatregelen. Kenmerkend voor de VTA van Claus Mattheck is dat niet enkel naar de vitaliteit maar vooral de stabiliteit van de boom gekeken wordt. Dit maakt dat deze unieke methodiek het meest geschikt is om de boomveiligheid te bepalen. Diverse visuele afwijkingen werden benoemd en op beeld getoond. Onder meer breuken, scheuren, plooien en aanwasstroken. Er zijn zoveel zichtbare aspecten die iets zeggen over de conditie van de boom. Met recht een vak apart.

Parasitaire aantastingen

Daarnaast kregen parasitaire aantastingen die van grote invloed zijn op de vitaliteit en stabiliteit van de boom, en die misschien niet zo makkelijk te herkennen zijn, de volle aandacht. Vele paddenstoelensoorten passeerden de revue. Hierbij werd ook duidelijk dat de diverse ontwikkelstadia een totaal ander beeld opleveren.
De afwijkingen en parasitaire aantastingen werden in de middag bij een praktijkrondleiding zichtbaar gemaakt en geanalyseerd. De theorie, die door Mette altijd wordt ondersteund met goed materiaal op beeldscherm en fysiek, werd hiermee in de praktijk toegepast. Dit maakt de theorie nog duidelijker en gaf de aanwezigen gelegenheid om even de benen te strekken en frisse lucht op te snuiven.


Veilig werken aan bomen

Verder werd deze dag aandacht gegeven aan de veiligheid bij het werken aan bomen. Mr. W Gerlag gaf een uiteenzetting over de van toepassing zijnde wetten, richtlijnen en gedragsregels. Hierbij werd duidelijk dat het van belang is om te weten wie de wegbeheerder is en dat een risicoanalyse onontbeerlijk is. Gemeenten blijken hier qua voorwaarden verschillend mee om te gaan en navraag ter plekke is dus nodig. Diverse praktijkcasussen werden besproken en brachten de theorie tot leven.


Er werd door de aanwezigen stevig gediscussieerd over toepassing van VTA in de praktijk waarmee deelnemers ook kennis van elkaar opdeden en nieuwe contacten ontstonden. Met de uitreiking van de certificaten werd de dag beëindigd en kan teruggekeken worden op een succesvol seminar.

Seminar VTA in Piershil

Op 29 november a.s. vindt voor de eerste keer een seminar VTA plaats in Piershil, gemeente Hoeksche Waard bij boomtechnisch adviesbureau Solitair. Aanmelden kan tot en met 28 november 2022.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER