Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Populieren maken plaats voor gevarieerde inheemse beplanting

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 15 november 2022
58 sec


Herbeplanting Natuuroever Buitenhuizen langs N246

Eerder dit jaar werden aan de Natuuroever Buitenhuizen populieren gekapt die aan het einde van hun levensduur waren en daarom een risico begonnen te vormen voor het verkeer op de N246. Rijkswaterstaat laat driehonderd bomen en honderdtwintig heesters daarvoor in de plaats aanplanten.

Werkzaamheden aan de Natuuroever Buitenhuizen. Foto: Rijkswaterstaat
Werkzaamheden aan de Natuuroever Buitenhuizen. Foto: Rijkswaterstaat

In februari 2022 werden tweehonderdveertig populieren van ongeveer zeventig jaar oud gekapt. Het risico op takbreuk werd bij deze populieren te groot bij harde wind, waardoor takken of zelfs bomen op de openbare weg zouden kunnen belanden.

Voormalige populieren langs de N246. Foto: Rijkswaterstaat
Voormalige populieren langs de N246. Foto: Rijkswaterstaat

Lokale samenwerking

Om de natuur op deze plek zo weinig mogelijk te verstoren en na de kap te versterken, worden verschillende activiteiten uitgevoerd in samenspraak met de gemeente Zaanstad en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek. Zo wordt een deel van het vrijgekomen hout gebruikt voor takkenrillen en broedplaatsen voor wilde bijen en werd tijdens de kap de begroeiing van enkele meters hoog rond de bomen behouden, waardoor negatieve effecten werden vermeden voor dieren die zich schuilhouden, zoals de hermelijn.


Inheemse aanplant

De aanlegwerkzaamheden zijn gepland tussen half november 2022 en eind december 2023. Aannemer SPIE/Van Doorn zal de nieuwe bomen langs Natuuroever Buitenhuizen aan het Noordzeekanaal aanplanten. Er is gekozen om bomen en heesters aan te planten in veel verschillende inheemse soorten, zoals de zwarte populier, ratelpopulier, Noorse- en veldesdoorn, els, ruwe- en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes en winterlinde.


Natuurimpuls

Naast de aanplant van bomen en heesters wordt de natuur op de oever nog verder versterkt. Zo worden er 'vissenbossen' aangelegd: stapels wilgentakken die onder water schuilplaats bieden aan jonge vissen. Ook zijn er verblijfkasten voor rosse- en dwergvleermuizen en een torenvalkkast geplaatst op de natuuroever. Verder is er inmiddels een ooievaarsnest geplaatst en wordt er met vrijwilligers gewerkt aan het boren van broedgaten voor wilde bijen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER