Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Snelgroeiende naoorlogse populieren aan het eind van hun Latijn

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 24 oktober 2022
97 sec


Den Haag kapt oude populieren: snelle groei maakt zwakke takken

Eind november begint Den Haag weer met het weghalen van populieren. Het zijn er dit jaar zo'n 550. De gemeente legt via de gemeentelijke website Het Haagse Groen uit dat die bomen in slechte staat zijn. In de meeste gevallen gaat het om varianten van de Canadese populier (Populus canadensis), maar ook andere populieren zijn aan de beurt.

De te kappen populieren staan verspreid over Den Haag, bron: arcgis-kaart
De te kappen populieren staan verspreid over Den Haag, bron: arcgis-kaart

'Populieren zijn na de oorlog door heel Den Haag geplant, vooral langs lange lanen en in nieuwbouwwijken. Er is toen gekozen voor populieren omdat die heel snel groeien, waardoor nieuwe wijken snel een mooi groen aanzicht kregen', vertelt projectleider populierenaanpak Martina van der Vegt van gemeente Den Haag. Die snelle groei bleek tevens een groot nadeel: het hout wordt slap en kwetsbaar, naarmate de leeftijd vordert. Van der Vegt: 'Populieren hebben zwak hout en lange takken. Hierdoor breken grote takken gemakkelijk af. De bomen zijn een gevaar voor voorbijgangers die onder en langs populieren lopen, fietsen of rijden.'

'De afgelopen jaren zijn meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen'

Geen nieuw probleem

Het is niet voor het eerst dat in Den Haag een aantal verzwakte populieren gekapt moet worden. De naoorlogse populieren-aanplant heeft in Den Haag en ook in andere steden voor een uitgesteld probleem gezorgd. Lees er meer over in dit artikel.


Grote takken van oude populieren breken gemakkelijk af, foto: Het Haagse Groen
Grote takken van oude populieren breken gemakkelijk af, foto: Het Haagse Groen

Veiligheidscontrole

Uit de veiligheidscontrole volgt welke bomen gekapt moeten worden. 'Dat is heel erg triest, maar het risico op takbreuk is echt heel groot. De afgelopen jaren zijn meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen. Ook zijn huizen en auto's beschadigd door takbreuk. Wij willen ongelukken in de toekomst zo goed mogelijk voorkomen', licht Van der Vegt toe.
De gemeente controleert alle bomen jaarlijks op gezondheid en veiligheid. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt daarnaast eens in de twee jaar de kwaliteit van populieren. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat ongeveer 550 populieren door heel Den Haag onveilig zijn en vervangen moeten worden.


Populierenhout voor bewoners

Waar de te kappen populieren staan, is te zien op een arcgis-kaart van de gemeente. Op twee locaties staan meer onveilige populieren bij elkaar: in stadsdeel Loosduinen en in Leidschenveen-Ypenburg. Omwonenden krijgen een brief als de kapvergunning is verleend. De populieren op de lijst worden gemarkeerd met een gele stip en een wit lint.
Een deel van het hout van de te kappen populieren wordt gegeven aan omwonenden. Het hout is te gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van een meubelstuk, klompen, een kunstwerk of voor tuininrichting. In het najaar van 2023 wordt een dag georganiseerd waarop omwonenden dit hout kunnen ophalen.


Nieuwe bomen terugplanten

De kapwerkzaamheden beginnen eind november. Eind 2023 zijn naar verwachting alle onveilige populieren weggehaald. Voor iedere populier die wordt weggehaald, plant de gemeente binnen twee jaar een nieuwe boom terug, nadat de ondergrondse resten van de oude boom zijn verwijderd. Welke boomsoorten waar komen, is nog niet vastgesteld. Nieuwe bomen worden geplant tussen november en april.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER