Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Top tien 'klimaatknallers' voor in de stad

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, maandag 25 juli 2022
226 sec


Boomkwekers zetten boomsoorten op een rij die zich bewezen hebben in versteend milieu en het goed doen in de stad

Door de wereldwijde verandering van het klimaat zijn er vaker lange droge periodes in het voorjaar of de zomer en veranderen de neerslagfrequentie en -hoeveelheid. Daarom is het nodig om sterke soorten en variëteiten te planten, die zich vooral in stedelijk gebied sneller kunnen aanpassen aan deze veranderingen. Boomkwekerij Ebben, Boomkwekerij Udenhout en Boomkwekerij Huverba stelden elk een top tien van 'klimaatknallers' samen.

<i>Tilia mongolica</i> 'Buda' in de binnenstad als ideale druipvrije klimaatboom
Tilia mongolica 'Buda' in de binnenstad als ideale druipvrije klimaatboom

Dick Huibers
Dick Huibers

Dick Huibers, Boomkwekerij Huverba

'Mijn top tien bevatte enkele jaren geleden nog vier andere soorten, die - bij het Bayerische Landesanstalt fϋr Weinbau und Gartenbau en op onze eigen productiepercelen - ook bewezen hebben goed tegen extreme weersomstandigheden te kunnen. Maar door voortschrijdend inzicht heb ik die vervangen door soorten die in de praktijk echt uitblinken als klimaatboom. Zo is Acer campestre 'Huibers Elegant' resistent tegen meeldauw en kan hij ook goed tegen temperatuurschommelingen. Onderstaande top tien bevat vooral mijn favorieten als het gaat om hardheid tegen extreme koude en warmte.'


<i>Acer campestre</i> 'Elsrijk'
Acer campestre 'Elsrijk'
1. Acer campestre 'Elsrijk'
Kan goed tegen hoge temperaturen. Qua vochtigheid gedraagt hij zich goed in de binnenstad. Hij wordt niet heel groot en groeit langzaam. Het is gewoon een heel goede stadsboom.


<i>Acer monspessulanum</i>
Acer monspessulanum
2. Acer monspessulanum
Deze boom is zeer goed bestand tegen hitte, droogte en vorst. In de zuidelijke landen is de vraag naar deze boom groot.


<i>Celtis australis</i>
Celtis australis
3. Celtis australis
Goed hittebestendig en in de meeste gebieden bestand tegen extreme droogte en vorst. Komt veel voor in het Middellandse Zeegebied.


<i>Carpinus betulus</i>
Carpinus betulus
4. Carpinus betulus
Goed hitte- en droogtebestendig en relatief goed bestand tegen vorst. Kan op heel uiteenlopende locaties aangeplant worden.


<i>Fraxinus ornus</i>
Fraxinus ornus
5. Fraxinus ornus
Deze boom is vorst-, hitte- en droogtebestendig en bestand tegen essentaksterfte. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.


<i>Gleditsia triacanthos</i> 'Skyline'
Gleditsia triacanthos 'Skyline'
6. Gleditsia triacanthos 'Skyline'
Zeer goed bestand tegen hitte, extreme droogte, korte natte periodes, luchtverontreiniging, strooizout en een arme bodem.


<i>Ostrya carpinifolia</i>
Ostrya carpinifolia
7. Ostrya carpinifolia
Deze boom is zeer goed bestand tegen hitte en droogte. Bij extreme vorst herstelt Ostrya snel van lichte vorstschade.


<i>Parrotia persica</i>
Parrotia persica
8. Parrotia persica
Dit is een enorm harde boom, inheems in Iran, waar het landklimaat zorgt voor extreem droge zomers en koude winters. Kan gemakkelijk extreme temperatuurschommelingen aan en heeft geen last van droogte. Doet het goed in extremere omstandigheden in Nederlandse steden.


<i>Tilia mongolica</i>
Tilia mongolica
9. Tilia mongolica
Verdraagt hitte en droogte zeer goed en krijgt geen bladluizen.


<i>Zelkova serrata</i>
Zelkova serrata
10. Zelkova serrata
Snelgroeiende boom. Is volledig bestand tegen extreme temperatuurschommelingen en warmte en heeft een fenomenale winterhardheid.


Corné Leenders
Corné Leenders

Corné Leenders, Boomkwekerij Udenhout

'Klimaatbomen? Wij zouden zeggen toekomstbomen, want vaak liggen de boomsoort en de standplaatsinrichting aan de basis van een probleem en niet het klimaat. De juiste boom op de juiste plaats is meer dan ooit de te gebruiken slogan. Doen we dit goed, dan zijn alle bomen klimaatrobuust. Mijn top tien bevat een selectie van tien polyvalente bomen, die nauwelijks ziekten of aantastingen kennen en vanuit hun genetische achtergrond sterk en gezond zijn.'


<i>Liquidambar styraciflua</i> 'Worplesdon'
Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'
1. Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'
Klimaatbestendige park- en laanboom. Is sterker dan de soort en kan tegen droogte en warmte, maar ook tegen extreme regenval en een natte standplaats.


<i>Quercus cerris</i> 'Marvellous'
Quercus cerris 'Marvellous'
2. Quercus cerris 'Marvellous'
Een winterharde moseik, half-groenblijvend (tot de eerste strenge nachtvorst). Een prachtige parkboom en zeer goede laan- en straatboom, voor brede profielen, maar ook als solitair. Hij blijft vrij van ziekten en plagen en is resistent tegen meeldauw. Staat het liefste in de zon of halfschaduw en verdraagt een gesloten wegdek.


<i>Carya illinoinensis</i>
Carya illinoinensis
3. Carya illinoinensis
Deze grote boom (20-25 m) houdt van een humusrijke, goed gedraineerde bodem. Verdraagt tijdelijk veel vocht en is een goede vervanging voor Fraxinus.


<i>Styphnolobium japonicum</i>
Styphnolobium japonicum
4. Styphnolobium japonicum
Goede, zon- en warmteminnende drachtplant, die weinig last heeft van ziekten en plagen. Komt van nature voor in China en Korea. Geschikt als parkboom, maar ook als laanboom.


<i>Zelkova serrata</i>
Zelkova serrata
5. Zelkova serrata
Ziekte- en plagentolerant, gedijt ook op moeilijke plekken, het liefste in de zon of halfschaduw. Houdt niet van een natte bodem en is geschikt als parkboom.


Alnus x spaethii</i> 'Spaeth'
Alnus x spaethii 'Spaeth'
6. Alnus x spaethii 'Spaeth'
Groeit op alle grondsoorten, zowel droge als vochtige. Is goed winterhard. Heel goede, tolerante laan- en straatboom. Verdraagt probleemloos (zee)wind.


<i>Gleditsia triacanthos</i> 'Street Keeper'
Gleditsia triacanthos 'Street Keeper'
7. Gleditsia triacanthos 'Street Keeper'
Smalle, zonminnende boom, bestand tegen droogte, warmte, korte natte periodes, strooizout en luchtverontreiniging. Rijke drachtboom. Prima laan- en straatboom, ook in verharding. Zeer geschikt voor smalle straten.


<i>Celtis occidentalis</i>
Celtis occidentalis
8. Celtis occidentalis
Aangezien deze schaduwminnende boom voorkomt op rotsachtige berghellingen en inheems is in het Midden-Westen van Noord-Amerika, kan hij goed tegen hitte en droogte, maar ook tegen een natte bodem en (zee)wind. Kan als laan- en straatboom ook in verharding en is bestand tegen strooizout. Goede waardplant.


<i>Nyssa sylvatica</i> 'Wildfire'
Nyssa sylvatica 'Wildfire'
9. Nyssa sylvatica 'Wildfire'
Verdraagt zowel natte als droge plaatsen, maar staat liever niet in verharding. Mooi als parkboom of in een ruime groenstrook. Mooie drachtplant.


<i>Tilia mongolica</i> 'Buda'
Tilia mongolica 'Buda'
10. Tilia mongolica 'Buda'
Enorm gezonde, druipvrije en zeer gezonde boom. Goed bestand tegen droogte en winterhard. Uitermate geschikt als laan- en straatboom, maar ook als leiboom.


Marko Mouwen
Marko Mouwen

Marko Mouwen, Boomkwekerij Ebben

'Mijn klimaatbomen-top tien bestaat uit bomen die het over het algemeen goed doen in het huidige stedelijke (warmere) klimaat, die warmte en lichtreflectie verdragen en redelijk ziekte- en plagenvrij zijn.'


<i>Celtis sinensis</i>
Celtis sinensis
1. Celtis sinensis
Een echte stadsboom, die luchtverontreiniging en perioden van droogte verdraagt en beter gedijt op een warmere standplaats. Diepgaand wortelgestel, waardoor hij goed toepasbaar is in verharding. Groeit op alle grondsoorten, behalve op zware klei en is ongevoelig voor ziekten en plagen. Gezien zijn uiterlijk een goed alternatief op plaatsen waar iep is verdwenen door iepziekte.


<i>Acer monspessulanum</i>
Acer monspessulanum
2. Acer monspessulanum
Kan overal worden geplant en verdraagt een stenige verharde omgeving, kan in alle grondsoorten, kan zowel tegen droogte en hitte als vochtige omstandigheden. Staat het liefste in de zon of in halfschaduw. Goede drachtboom.


<i>Gymnocladus dioica</i>
Gymnocladus dioica
3. Gymnocladus dioica
Groeit van nature op vochtige hellingen en in uiterwaarden en staat het liefste in de zon of halfschaduw. Verdraagt hitte en koude winters en is daarmee goed bestand tegen het stadsklimaat. Wortelt diep, is ziektevrij en redelijk windvast. Goede park-, laan- en straatboom.


<i>Zelkova serrata</i>
Zelkova serrata
4. Zelkova serrata
Gezonde, sterke boom, die geschikt is voor uiteenlopende groeiplaatsen, alhoewel minder geschikt als straatboom door de lage takaanzet. Prefereert zon of halfschaduw. Diep wortelgestel en windbestendig. Wordt gezien zijn uiterlijk vaak toegepast als iepvervanger.


<i>Alnus spaethii</i>
Alnus spaethii
5. Alnus spaethii
Deze winterharde boom kan worden toegepast in alle grondsoorten. Hij kan tegen droogte, hitte, natheid, (zee)wind, luchtverontreiniging en strooizout. Trekt vogels aan.


<i>Ginkgo biloba</i>
Ginkgo biloba
6. Ginkgo biloba
Zonminnende park- en laan-/straatboom, die in alle grondsoorten toepasbaar is, zowel droge als vochtige. Verdraagt droogte en hitte, is winterhard, kan tegen luchtverontreiniging en strooizout en kan toegepast worden in verharding.


<i>Platanus orientalis</i> 'Minaret'
Platanus orientalis 'Minaret'
7. Platanus orientalis 'Minaret'
Toepasbaar als park- en laan-/straatboom in alle grondsoorten, zowel droge als vochtige. Winterhard. Verdraagt wind, strooizout en luchtverontreiniging.


<i>Ulmus</i> 'Plantijn'
Ulmus 'Plantijn'
8. Ulmus 'Plantijn'
Deze winterharde park-, laan- en straatboom kan prima in alle grondsoorten staan, zowel droge als vochtige. Kan tegen droogte, hitte en natheid. Staat het liefste in de zon of halfschaduw.


<i>Metasequoia glyptostroboides</i>
Metasequoia glyptostroboides
9. Metasequoia glyptostroboides
Kan op uiteenlopende plaatsen en in alle grondsoorten worden toegepast, het liefst in vochtige. Zonminnend, windbestendig, verdraagt droogte en kortstondige overstroming. Kan tegen luchtverontreiniging.


<i>Styphnolobium japonicum</i>
Styphnolobium japonicum
10. Styphnolobium japonicum
Hoogstam of meerstammige park-, laan- of straatboom, die op de meeste grondsoorten toegepast kan worden. Voelt zich thuis in zowel extreem droge grond als in vochtige grond. Goede drachtplant. Verdraagt droogte, hitte, strooizout en luchtverontreiniging.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER