Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe willie-wortel-uitvinding tegen eikenprocessierups; ring van wol

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 14 juni 2022
68 sec


Woll-ex is een ring van ruwe schapenwol die eikenprocessierupsen op de plek moet houden

Sinds de zomer van 2019, door landelijke media ook wel bestempeld als, horrorzomer of de zomer van jeuk door de eikenprocessierups, schieten uitvindingen tegen de jeukrups als paddenstoelen op. Recent kwam de redactie van vakblad Boomzorg een nieuwe tegen; een ring van ruwe schapenwol.


De Duitse wolring heeft wel wat weg van de veel bekritiseerde Rupsenval. (Een uitvinding die later nog veranderende in de processiestop, toen bleek dat eikenprocessierupsen inderdaad weinig tot niet in de plastic zakken kropen.) Het gaat om een ring van ruwe schapenwol om de boom waaraan een zak hangt. Het idee is dat de rupsen zich niet verder verplaatsen over de ruwe schapenwol.

Onderstaand filmpje is te vinden op de website van de Duitse aanbieder. Hier kun je volgens hen zien hoe de eikenprocessierupsen tussen de wollen ringen worden "gevangen".



De wolbarrière voor de eikenprocessierups bestaat uit pure ruwe schapenwol, die volgens de Duitse producent in een speciaal ontwikkeld proces tot een ca. 8-10 cm dik koord wordt gedraaid. Dit koord dient op een hoogte van minimaal twee meter om de eik te worden bevestigd. Voor de eikenprocessierups vormt dit koord van ruwe schapenwol een "onoverkomelijk obstakel", aldus de producent.

Jules Sondeijker zit in de werkgroep 'Bestrijdingsmethodes' van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. 'Wij hebben als Kenniscentrum nog geen onderzoek naar deze methode gedaan. Enkele dingen die ik mij wel direct afvraag zijn, hoe is dit ná één jaar? Verliest de wol zijn werking dan? Kortom hoe onderhoud je dit? Deze wolstrengen kun je niet in de eeuwigheid rondom die boom laten zitten.'


Met zak

De Duitse Woll-ex is ook beschikbaar met een zak. Ook hier is de zak van natuurlijk materiaal; jute en katoen. Net zoals bij de Rupsenval is hierbij het idee dat de rupsen hierin zouden kruipen en vervolgens kunnen worden afgevoerd. Deze zak is aanvullend te bestellen voor een kleine € 20 incl. btw en verzendkosten. Juli 2020 publiceerde het Kenniscentrum Eikenprocessierups haar onderzoeksresultaten naar de Ruspenval. Het oordeel luidde ineffectief én de rupsenval vangt geen eikenprocessierupsen in welk stadium dan ook.



LEES OOK
'Rupsenval ongeschikt voor eikenprocessierups'
08-10-2019 | ARTIKEL
146 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER