Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vakjury Nationale Bomen Top 50 bekend

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 3 mei 2022
106 sec


Ook is er een lijst met de eerste genomineerde monumentale bomen

Nationale Bomenbank bestaat dit jaar 50 jaar en dat wil de organisatie vieren met de Nationale Bomen Top 50. Boomeigenaren kunnen hiermee monumentale bomen nomineren. Met deze toplijst wordt het belang van grote bomen benadrukt. De 5 meest bijzondere bomen uit de top 50 worden geadopteerd en ontvangen levenslange boomzorg.

De Rode monumentale troostboom, Amsterdam
De Rode monumentale troostboom, Amsterdam

Dirk Doornenbal van Nationale Bomenbank laat weten dat er inmiddels interessante kandidaten zijn binnengekomen: 'We zijn al erg blij met de lijst van bijzondere bomen die al genomineerd zijn. Hieronder bevinden zich minder bekende maar zeker niet minderwaardige bomen. Zoals 'De Rode monumentale Troostboom', een 130 jarige beuk die achter begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam staat. Of 'Twee eeuwen Trots', een Liriodendron geplant door de welgestelde handelsfamilie De Rijke in Venlo. Ook 'De Viermarkenlinde' is ingezonden, in Enschede met een geschatte leeftijd van 300 jaar die volgens overlevering het ontmoetingspunt was voor bestuurders van de marken. Of 'Opdat wij niet vergeten', een iep in Rotterdam die tijdens de tweede wereld oorlog het verzamelpunt was van vele joden naar vernietigingskampen. Allemaal bomen met een indrukwekkend verhaal en een monumentale verschijning.'


Vakjury

De genoemde bomen zijn voorbeelden van ingezonden exemplaren. Om te komen tot de Top 5 zal een vooraanstaande jury de selectie uitvoeren. Deze jury bestaat uit kopstukken in het groen.


Mevrouw Nadina Galle, Ecologisch ingenieur op het snijvlak van steden, ecologie en technologie met wereldwijde faam.
Mevrouw Hanne Tersmette-Strijland,Nederlandse boswachter bij Vogelbescherming Nederland, schrijfster en tv-bekendheid.
De heer Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en mede oprichter van NL Greenlabel.
De heer Wim Eikelboom, Ambassadeur van de Bomenstichting, verhalenverteller, populair podcastverteller en journalist.


'In de lijst tot nu toe bevinden zich minder bekende maar zeker niet minderwaardige bomen'

De vakjury wordt vanuit de Nationale Bomen Top 50 gefaciliteerd door de heer Henry Kuppen, secretaris en projectleider van de Nationale Bomen Top 50, directeur van Terra Nostra en gepassioneerd bomenliefhebber met professionele ervaring.

Hoe werkt de Nationale Bomen Top 50?

Via de website kan iedereen nog tot en met 31 mei 2022 een boom nomineren. Promoot dit bij je netwerk want je maakt hiermee kans op gratis levenslang boomonderhoud.
Van 1 juni - 1 juli 2022 kan er door het publiek gestemd worden. De genomineerde bomen kunnen in die periode door de deelnemers worden gepromoot.
In juli en augustus wordt de Nationale Bomen Top 50 samengesteld. De selectie wordt bepaald door het verhaal achter de boom en het aantal behaalde stemmen.
Uit de Nationale Bomen Top 50 kiest de onafhankelijke vakjury 5 bijzondere bomen die in oktober bekend gemaakt gaat worden. De geboden ecosysteemdiensten, monumentale- en ecologische waarden van de boom spelen hierbij een belangrijke rol.

Levenslange adoptie en boomzorg

Deze vijf meest waardevolle en bijzondere bomen zal Nationale Bomenbank adopteren en gratis levenslange professionele boomzorg bieden. Zusterbedrijf en kennisatelier voor boom en bodem, Terra Nostra stelt hiervoor een beheerplan op, waarin maatregelen onderzocht en beschreven worden die nodig zijn voor eeuwig duurzaam behoud van de boom en zijn biotoop.


Meedoen kan nog tot 31 mei

Jouw bijzondere boom maakt kans op levenslange boomzorg. Ken jij een bijzondere boom met een verhaal? Doe snel mee nu het nog tot 31 mei kan en nomineer jouw boom via www.denationalebomentop50.nl.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER