Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Uden plant Anne Frankboom tijdens Holocaustherdenking

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 10 januari 2022
51 sec


Een nazaat van de oorspronkelijke boom, mét certificaat

Tijdens de jaarlijkse Holocaust Memorial Day op zondag 30 januari wordt in het Bevrijdingspark in Uden een nazaat geplant van de Anne Frankboom, een witte paardenkastanje van circa vier meter hoog.

De originele Anne Frank Boom in 2006. Foto: original by huliana90212, edit by user:Arthena., CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0), via Wikimedia Commons
De originele Anne Frank Boom in 2006. Foto: original by huliana90212, edit by user:Arthena., CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0), via Wikimedia Commons

De boom is opgekweekt in Sint-Oedenrode, bij Van den Berk boomkwekerijen. Daar worden enkele honderden nazaten opgekweekt van de originele boom, die tot augustus 2010 te zien was vanuit het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. De Udense boom is vorig jaar al aangekocht door de gemeente, een stevig exemplaar met een stamomtrek van ruim twintig centimeter en een echtheidscertificaat.

Herdenkingsboom

De oorspronkelijke witte paardenkastanje was het enige stuk natuur dat Anne Frank vanuit het Achterhuis, haar onderduikplek, kon zien. Ze schreef over de boom in haar dagboek dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield. De boom waaide in 2010 om. Aan de overgebleven stronk van de boom is intussen een loot ontsproten die mooi doorgroeit.


Honderden nazaten van de echte Anne Frankboom worden opgekweekt in Sint-Oedenrode

Sinds 2017 worden de Anne Frankbomen onder de hoede van Van den Berk opgekweekt in samenwerking met de stichtingen Wereldboom en Elementree. Op deze manier zijn nazaten van de oorspronkelijke Anne Frankboom uit 1850 blijvend beschikbaar. De bomen zijn gechipt en worden geleverd met een certificaat van echtheid. De plek voor een Anne Frankboom moet wel voldoen aan enkele eisen, zoals een geschikte plantlocatie en zichtbaarheid voor het publiek.

In Nederland staan onder meer Anne Frankbomen in Waalwijk, Eindhoven, Schiedam, Gouda en Oss. Internationaal zijn de zaailingen onder meer geplant in de VS, Canada, Israël, Italië, België en Duitsland.


LEES OOK
Nazaten van de Anne Frankboom beschikbaar
11-05-2017 | NIEUWS
38 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER