Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe methode Claus Mattheck: 'Hoe kunnen we boomwortels naar diepere bodemlagen lokken?'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, maandag 28 juni 2021
53 sec


Biomechanische aanpassing van boomwortels aan droogtestress

Dr. Claus Mattheck, die wereldwijd (juridische) erkenning geniet, publiceert het e-boek 'Klimaatboom: Biomechanische aanpassing van de boomwortels aan droogtestress'. Het boek gaat dieper in op een methode hoe we boomwortels kunnen lokken naar diepere, vochtigere bodemlagen. De publicatie vormt een hulpmiddel voor boomverzorgers en -beheerders.


Droogtestress is een veel terugkerende term in bomenland: door de warme en droge zomers krijgen bomen structureel minder water en dus voeding. Dit levert stress op, met allerlei gevolgen van dien. In de sector wordt daarom veelal gesproken over nieuwe boomsoorten die beter bestand zouden zijn tegen droogtestress. Mattheck liet deze nieuwe soorten echter links liggen en ging juist op zoek naar methoden om huidige omstandigheden een handje te helpen en zodoende droogtestress het hoofd te bieden.

Diepere, vochtigere bodemlagen

Zo spreekt hij over een handelwijze om wortels naar diepere en veelal vochtigere bodemlagen te lokken, die minder aan zomerhitte zijn blootgesteld. Het gaat hierbij om met split gevulde cilinders. Deze methode zou zich al bewezen hebben bij maïsplanten waarbij een mengsel van grove split en terra preta (vruchtbare zwarte grondsoort) in een gat in de grond wordt gestort en meerdere keren wordt uitgegoten, met een voedzame groeiplaats en wortelstation als gevolg. In het boek diept Mattheck deze methode uit en is meer te lezen over de toepassing, zowel bij oude bomen als (jonge) aanplant.


Waar te koop

Het boek 'Klimaatboom? Biomechanische aanpassing van de boomwortels aan de droogtestress' is verkrijgbaar bij Amazon en momenteel enkel in Duits beschikbaar. Het gaat hierbij om een e-boek en is dus alleen digitaal te lezen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Roel Vermeulen
Tuesday 29 June 2021
Super interessant! Vermeulen Boomadvies heeft de afgelopen jaren ook op dergelijke manieren bomen geplant op de droge zand gronden. Plantengaten tot 2 meter diep uitgraven en/of spitten en opwaarderen met compost. De 'monumentale bomen van de toekomst' groeien harder dan iedere andere boom in Brabant.
Dit voorjaar is een proefveld aangelegd met 500 spillen die zijn geplant met verschillende planttechnieken. Waaronder groeipijlers tot > 1,5 meter diep gevuld met bomengrond e.d. De resultaten zijn nu al opvallend te noemen.
Thale Roosien
Tuesday 29 June 2021
Mooi dat Claus de het bomenvak bij de les houdt. Het lukt om boomwortels dieper te laten groeien.
Bomendienst heeft de afgelopen decenia ook verschillende proeven gedaan:
1 Met Kristalon een 100 % oplosbare mengmeststof uit de tuinbouw zeg maar krislon. In duinzand en op de stuwwal op de kop van delen lukte het om boomwortels in een jaar 3.00 meter diep te laten groeien.
2 Een concept uit de USA ia Mississippi gravel grind ( 5-10mm) hier bomen in laten groeien wortels gaan het vocht achterna met gemak tot 1.00 m diepte.
Dus als nog aantrekkelijk groeimedium wat weinig O2 vraagt doormengt dan kun je zeker wortels dieper laten groeien
Tinka Chabot
Wednesday 30 June 2021
Onzin dit. De mens moet eens ophouden met alles te beïnvloeden om negatieve gevolgen te maskeren. Het mag ook vooral veel geld kosten en is zeer, zeer kunstmatig. In plaats van oplossingen te bedenken voor door de mens gecreëerde problemen, zouden we een moeten stoppen met die problemen scheppen en de boom de boom laten, zonder kunstgrepen. Alles kan, technisch gezien. Maar is het ook broodnodig? Neen.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER