Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ruim duizend bomen moeten wijken voor vijf windmolens

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, woensdag 6 november 2019
47 sec


Dat er windmolens zouden komen langs de Oude Maas bij Heinenoord (Zuid-Holland) was bekend. Dat daar bomen voor moesten wijken ook, uit een aangevraagde kapvergunning blijkt dat het om 1014 bomen gaat.


Eentonig

Het gaat om kleine, dunne en grote bomen in een eentonig, arm bos. Dat vertelt Henk Malta van Hoekschewaards Landschap aan In De Buurt. De Natuurorganisatie denkt mee over de kap en over aanplanting van nieuwe bomen. In eerste instantie werd gedacht dat het om 800 bomen zou gaan, maar de gemeente Hoeksche Waard heeft te kennen gegeven dat er 1014 bomen gekapt zullen worden.


Fietspad

Naast de aanleg van een toegangsweg en windmolenpark, moeten de bomen ook plaats maken voor een nieuw fietspad. Een deel van de bomen die gekapt worden zullen gecompenseerd worden. Malta geeft aan dat hij graag ziet dat de herplant zoveel mogelijk op dezelfde plek plaatsvindt, zodat het bos een vrolijker karakter krijgt en meer biodiversiteit.


Bezwaren

De projectontwikkelaar wil in april volgend jaar starten met de eerste grondwerkzaamheden. Naar schatting zal de bouw van het windpark een jaar duren. Er kunnen nog bezwaren worden ingediend bij de gemeente maar Malta vraagt zich af of dat nog iets uit gaat halen. 'Deze plannen liggen er al zolang. Het is triest, maar je begint er bijna niks tegen. Mensen reageren meestal ook pas als het dichtbij komt. Dan wordt het concreet, maar is het al te laat.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Wednesday 6 November 2019
Bij bomen tel je vanaf diameter 10 cm op 1,3 meter hoogte langs de stam. Er gaat dus nog veel meer tegen de vlakte. Dat 'eentonig arm bos' die definitie ken ik niet, wel de definitie van natuurwaarden. En die kunnen wel eens heel hoog zijn. Ja er wordt herplant, zonder specificatie en hoeveelheid en pas na ca 70 jaar evenwaardig. Wat hier gebeurt is gewoon absurd, en dan heb ik het er niet eens over dat die molens worden geproduceerd naast veel grondstoffen ook nog eens met fossiele brandstoffen. Ik denk dan ook aan die zogenaamde biomassa: is gewoon hout, CO2 opbrengst erger dan kolencentrales. Waar zijn we toch mee bezig? Treurigmakend....
ben demmer
Thursday 7 November 2019
Onvoorstelbaar... Windmolens, prima idee maar de uitvoering: superslecht! Een voorbeeld zoals het niet zou moeten. De discussie omtrent biomassa moeten we in dit geval zo snel mogelijk vergeten. Hier hebben we bestemmingsplannen voor. Er zijn best mogelijkheden maar dit is er geen. Windenergie: top, maar dan wel goed geregeld.
De initiatiefnemers en de gemeente mogen zich schamen.
Johan de Bruin
Thursday 7 November 2019
Mensen , die molens draaien niet op wind , maar op subsidie .
Bomen halen CO2 uit de lucht en leveren zuurstof terug .
Wanneer gaan ze hun verstand nu eens gebruiken ?
koopman
Thursday 7 November 2019
onnozel volk.
Arno Boesveld
Friday 8 November 2019
Hier moet landelijke actie tegen ondernomen worden.

Astrid
Friday 8 November 2019
Als de subsidieregeling afloopt hebben de projectontwikkelaars niet meer zo'n haast....
Helaas is dan het kwaad al geschied en zitten de burgers met hele "mooie" windmolens...
Alles maar dan ook alles draait om geld, CO2 mijn neus !!!!!
Elly
Saturday 9 November 2019
Ik heb copd ,veel zuurstof nodig en ik zit al tussen twee industrie terreinen hoeven er dan aub geen bomen weg ,we hebben ze zo nodig en van windmolens worden we echt niet blij.
nanda
Saturday 9 November 2019
wat een toonbeeld van armzaligheid, maar ja, kennelijk staan bomen in de weg bij het rondpompen van subsidiestromen en moeten er windtunnels aangelegd worden door bomenkap. Op de Veluwe doet SBB soortgelijke acties; middenbermen wegkappen van bomen, een bos lukraak wegzagen en bomen omduwen (is zo fijn voor de kweek van boktorren!!!, die onze houten delen van woningen en schuren opvreten).
Geld maakt van ondernemers (windmolensector) gewetenloze criminelen. In het kielzog daarvan worden toeleveranciers, ambtenaren en grondeigenaren meegezogen in de geldelijke hebzucht. De burger die mag stemmen op zijn/haar volksvertegenwoordigers staat monddood (o.a. door slinkse manoeuvres van overheidsdienaren) gemaakt met de rug tegen de betonnen molenmuur!

Saturday 9 November 2019
Nadelen windmolens
Adrianus
Saturday 9 November 2019
We zijn echt knettergek aan het woorden. Atoomcentrales weg en graag veel kolencentrales om zeer veel stikstof en veel andere vervuilingen.
Paul
Sunday 10 November 2019
Wat mekkert iedereen nou toch. Duizend armetierige boompjes inruilen voor wel 5 van die fantastische, mooie en vooral duurzame windmolens is toch precies waar iedereen voor gekozen heeft? Althans, als ik uit moet gaan van de laatste verkiezingsuitslagen. Degenen die hier toen voor waarschuwden werden op alle mogelijke manieren weggezet als niet met de natuur begaand zijnde. En iedereen koos toch voor de zgn. "groene" partijen. U ziet nu wat er van komt. Stop met het geloven van de groene praatjes en kies bij de volgende verkiezingen voor een partij die van meet af aan waarschuwde voor de effecten va deze nonsens.

Sunday 10 November 2019
Windmolens en schakelstations bevatten een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas als isolatiemateriaal. Jaarlijks lekken alleen al in ons land honderden kilo’s van dit zwavelhexafluoride de atmosfeer in.
Specialized
Sunday 10 November 2019
Veel kritiek hier op de bouw van windmolens. De meeste kriticasters willen blijkbaar op de oude voet doorgaan met het affakkelen van fossiele brandstoffen en afhankelijk blijven van het midden oosten en Rusland. Nieuwe technieken (windmolens, zonnepanelen, biomassa, biogas etc etc) moeten nog ontwikkeld en verbeterd worden. We zijn er nog lang niet en dit gaat ook echt niet in een handomdraai.
Dwarsje
Monday 11 November 2019
Ojee als je kritiek hebt op die idioten die 1000 miljard in het doucheputje willen gooien. Die denken echt dat de stikstof niet over de landsgrenzen kunnen waaien. Pas als ze hun uitkering niet meer op de bank zien verschijnen omdat Nederland failliet is, is het huilie huilie....wie zei dat ook alweer?
ruud van de steeg
Monday 11 November 2019
....Wat mekkert iedereen nou toch. Duizend armetierige boompjes inruilen voor wel 5 van die fantastische, mooie en vooral duurzame windmolens is toch precies waar iedereen voor gekozen heeft? Althans, als ik uit moet gaan van de laatste verkiezingsuitslagen. Degenen die hier toen.....
reactie van Paul, ik sluit mij geheel aan bij jouw mening, je hebt precies verwoord wat ik denk. gr ruud
Apart
Thursday 14 November 2019
Beetje windmolen is al gauw 80 meter met wiek van 40 mtr. Bomen die hoger zijn dan 30 mtr zijn behalve populieren niet snel gevonden. Volgens mij gaat t hier om iemand die met grote stappen snel thuis wil zijn. Denk eens na .....
R.pinkse
Friday 15 November 2019
De overheden hebben hun mond vol van milieu, Co2, Pfas noem al die ellende maar op. We investeren 11. miljard euro in zeer vervuilende biomassa centrales. We zijn volledig verrukt van windmolens. Ja hoor gooi 1000 bomen plat en de C02 opname in de buurt van Heinenoord gaat verder omlaag. Geweldig goed over na gedacht. Wat een BANANENREPUBLIEK is Nederland geworden.
Hans Janmaat
Sunday 17 November 2019
STOPPEN MET DIE GEKTE................................
Johan van O
Sunday 17 November 2019
Bijzondere opmerking van Henk Malta over een armtierig bos. Misschien heeft Henk als oud D66 raadslid wel mee geholpen dit project te realiseren. Een project dat ingediend is voor vijf kleinere molens, maar uiteindelijk tot meer dan 180 meter hoogte werd omgezet. Eneco en Renewable factory zijn de eigenaren, dus wees eerlijk als u gebeld wordt om klant te worden.
Met de realisatie van dit park is het mogelijk om op elke plek van het 300 km2 grote gemeente Hoekschewaard de wind (gehakt)molens te zien draaien. Gelukkig stop ba ca 10 jaar de sunsidie en worden de molens vervangen door nieuwe.
peter noordhuos
Sunday 17 November 2019
save trees, they will save you!
DBK
Monday 18 November 2019
Wat minder “ mee denken” en meer verzet . Meedenken = verliezen beschrijving van het groen klinkt als koren op molen voor Eneco en beambten Hoeksche Waard . De laatsten zijn m.i. vergeten voor wie ze er zijn . Al is het last minute.
Kors Bos
Monday 18 November 2019
Stop die gekte. Windmolens kunnen het klimaat niet redden. Bomen wel.
KlaasVaak
Monday 18 November 2019

De randen van de Groene HW wordt tegenwoordig gevormd door deze ZWAAR gesubsidieerde stalen kolossen. Dat betalen JIJ en IK!!

De vorige gemeente Binnenmaas is gezwicht voor de subsidies en lobby van de grote subsidie afhankelijke reus ENECO.
Het gaat niet ‘groene’ energie maar om GELD, GELD, GELD!!.

Wanneer gaat men naar inwoners luisteren waardoor men gekozen is?? Ik geloof de zittende politiek al jaaaaaren niet meer!!

Frank Nachtegaal
Friday 22 November 2019
Kappen met kappen
Henk van Maaren
Saturday 23 November 2019
Zit echt NIEMAND op te wachten!!!! Ze zijn duur, vervuilend en rendement is echt 0!!! Opzouten met die rommel, en ZEKER als het ten kosten van de natuur gaat!!! Bomen zijn DE oplossing tegen de stikstof!! En dan gaan ze dat kappen!! AFSCHUWELIJK!!!
Hemmo Hemmes
Monday 25 November 2019
Elke boom die je kapt is er eentje te veel. Want bomen zijn hartstikke mooi. Maar bekijk het ajb wel in perspectief. Soms moet je een boom kappen, omdat die ziek is. Omdat snoeien doet groeien, etc.
Er zijn soms lokaal goede redenen om bomen te kappen, zoals hier een fietspad en ook nog eens windmolens. Met een keurige herplant.
Bomen groeien en als je 100 bomen hebt die 5% per jaar groeien en je haalt er 2 of 3 weg, dan win je nog steeds aan volume.
Staatsbosbeheer plant deze winter 1 miljoen bomen bij.
Eén miljoen!

Litaiji
Monday 10 February 2020
Schandalig! Zal het ooit te stoppen zijn. Windmolens is echt een vergissing. leg de daken vol met zonnen panelen dat is een beter oplossing dan hoeven er ook geen bomen gekapt te worden.
Hoer
Monday 10 February 2020
Yeah yeah
Ben Noorloos
Tuesday 11 February 2020
Tast naast de opslag van stikstof ook nog eens het unieke karakter van de Hoeksewaard aan. Dat bosje is al heel lang sommige projectontwikkelaars een doorn in het ooog. Eerst moest er een golfbaan komen nu weer windmolens. Wanneer stopt de gekte!
Ina Frijns.Bart
Tuesday 11 February 2020
Genoeg gesloopt .Bomen zijn erg belangrijk.Zuurstof,enz .
Nederland heeft al zo weinig natuur alles wordt maar gesloopt en vol gezet met de meest vreselijke bouwwerken enz .
JHeel de grond wordt verpest grondwater enz.
Gewoon Een heel lelijk verdien model heeeft niets met de natuur te maken .





Annie
Tuesday 11 February 2020
Windmolens zijn vervuilers van het ergste soort.
Phe
Wednesday 12 February 2020
Ze zijn er net achter dat windmolens zuurstof geven.........................sukkels.........
Jelle
Thursday 13 February 2020
Als ecoloog wil ik het volgende kwijt:
Voor de natuur is het juist een goed plan om meer meer windmolens te bouwen, zelfs als het ten koste van 1000 bomen. Helemaal omdat het om een biodivers arm bos gaat en de co2 winst met het plaatsen van de windmolens veel en vele malen groter is dan het laten staan van die paar bomen. Co2 uitstoot is de grootste bedreiging voor bossen kijk naar klimaatverandering en hoeveel bos er is afgebrand in Australië, windmolens helpen juist dit effect te verminderen. Windmolens leveren enorm veel duurzame energie! En betreft subsidie: subsidie is investering in de toekomst; op de lange termijn gaat het geld opleveren! Dus de kreet dat windmolens draaien op subsidie is totaal misplaatst en getuigt van onwetendheid. Bovendien wordt er gecompenseerd voor het weghalen van de bomen.
scheunders
Thursday 13 February 2020
Kunnen jullie aub even de juiste term gebruiken. Een windturbine!!!! een windmolen heeft Nederland drooggemalen....

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER