Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Rijswijk slaat de plank volledig mis'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 25 september 2019
96 sec


In een online filmpje van Rijswijk.tv maakt wethouder Armand van de Laar bekend dat Rijswijk als allereerste gemeente rupsenzakken ophangt om de eikenprocessierups 'hopelijk' op te vangen. Rijswijk meent dat zij hiermee vooroplopen in de bestrijding van de eikenprocessierups. Maar rupsenzakken in september, is dat wel zo verstandig?


De rups en het ei

Van de Laar zegt in het filmpje: 'Op het moment dat de rupsen opzoek gaan naar een plek om eitjes te leggen gaan ze hopelijk in processie die zak in.' Een uitspraak die hem op social media veel commentaar oplevert. Iedereen die wat van vlinders weet, weet dat binnen de levenscyclus van vlinders, het niet de rupsen zijn die de eitjes leggen. De keus om juist in september rupsenvallen op te hangen lijkt ons hier op de redactie ook bijzonder, want pas begin april zullen er weer rupsen uitkomen. Volgens Henry Kuppen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups slaat de gemeente Rijswijk de plank volledig mis. 'Het getuigt van onvoldoende kennis van het insect en de levenscyclus'.


Ook Franse producent van dennenprocessierupsval beoordeelt haar product ongeschikt voor de eikenprocessierups

Vallen voor dennenprocessierups

Volgens Hidde Hofhuis van Kennisplatform Processierups, is de keuze voor deze rupsenvallen voor de eikenprocessierupsbestrijding twijfelachtig. De rupsenval is afgekeken uit Frankrijk waar zij hangen voor de dennenprocessierups. Van de dennenprocessierups is bekend dat zij vaker in processie de boom uitlopen, waarna zij vervolgens in de rupsenval belanden. Hofhuis: 'Eikenprocessierupsen verlaten vaak helemaal de boom niet, in tegenstelling tot de dennenprocessierups.' Maar ook de eikenprocessierups verlaat wel eens de boom om een grondnest te maken toch? Hofhuis: 'Van de eikenprocessierups is inderdaad inmiddels bekend dat zij af en toe de boom verlaten. De precieze reden is veelal nog onbekend, daar gaan wij nog meer onderzoek naar uitvoeren. Maar zelfs wanneer de eikenprocessierups wel gaat wandelen is de rupsenval ongeschikt voor de eikenprocessierups. Wij hebben al meerdere malen gezien dat als de eikenprocessierupsen aankomen bij de zak ze er gewoonweg een nest omheen vormen. Wij adviseren mensen dan ook om niet te kiezen voor deze rupsenvallen.' Onderzoeker Silvia Hellingman stipt op de Landelijke Bijeenkomst Eikenprocessierups ook nog even de rupsenval aan. 'Het is weggegooid geld.'

Niet alleen leden van het Kenniscentrum Eikenprocessierups adviseren dit, ook de Franse producent van de rupsenvallen benadrukt op hun site dat de vallen alleen bedoelt zijn voor de dennenprocessierups.


Nederlandse rupsenvallen

Ook de European Arboricultural Council waarschuwt boomverzorgers om de vallen niet te gebruiken voor de eikenprocessierups. In Nederland is de val op de markt gebracht door twee Twentse broers die werkzaam zijn als therapeut. Zij hebben het afgekeken van rupsenvallen ter bestrijding van de dennenprocessierups tijdens hun vakantie in Portugal. In een interview met de plaatselijke krant Tubantia verbaasden de broers zich over het feit dat gespecialiseerde bedrijven deze vallen nog niet op de Nederlandse markt hadden gebracht.

Rijswijk
Tot op heden hebben wij de gemeente Rijswijk nog niet kunnen bereiken voor commentaar.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Henk Vlug
Saturday 5 October 2019
Biologielessen op scholen worden verwaarloosd. Anders zouden er geen mensen zijn die dit soort onzin durven beweren. Overigens is de onzin rondom de hype processierups ook een toonbeeld van onwetendheid. Mensen roepen maar iets en velen praten ze na.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER