Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Rechtszaak over letsel eikenprocessierups heeft voor omslag gezorgd'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 23 juli 2019
49 sec


Het was landelijk nieuws, vorig jaar zomer: voor het eerst erkende een rechtspersoon aansprakelijk te zijn voor de overlast van eikenprocessierupsen.


De verzekeraar van een recreatiepark in Overijssel betaalde (na interventie van letselschadebureau JBL&G) een 78-jarige vakantieganger zijn door de rupsen verpeste vakantie terug, plus een bedrag aan smartengeld voor de doorstane ellende. Maar hoe staat het er juridisch gezien nu mee, één jaar later, nu de rupsen in nog veel grotere mate bijna het hele land lijken te overspoelen?

Angstig stil

Hoewel de eikenprocessieprupsen met hun funeste brandhaartjes dit jaar nog veel massaler in Nederland zijn opgedoken, is het op juridisch gebied sinds vorig jaar zomer angstig stil gebleven rond de beestjes. Wel hebben zich bij JBL&G (Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht) sindsdien meerdere slachtoffers van de rupsen gemeld.


Structureel bestrijden

Eigenaar Steffy Roos du Maine van JBL&G is ervan overtuigd dat de eerste erkende zaak van vorig jaar een omslag heeft betekend: 'Gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders zijn nu wel verplicht de bestrijding van de eikenprocessierups actief ter hand te nemen. Daarbij hoort ook het monitoren van mogelijke nesten en het duidelijk zichtbaar waarschuwen daarvoor. Als je als eigenaar weet dat er veel eiken staan waar de rups zich graag in nestelt, móét je nu wel zelf onderzoek verrichten en de rupsen structureel bestrijden.'


Vakblad Boomzorg dook vorig jaar in de vraag: kun je schade als gevolg van EPR vergoed krijgen? Lees het artikel hier.

Bron: JBL&G

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER