Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tweede Kamerfracties roepen minister op tot maatregelen EPR

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, woensdag 26 juni 2019
85 sec


Verschillende Tweede Kamerfracties roepen minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op tot actie tegen de eikenprocessierups. Ze willen structurele maatregelen om de rupsenplaag het hoofd te bieden.


De partijen vinden dat de Rijksoverheid zich met de rupsen moet gaan bemoeien. PvdA-Kamerlid William Morlag heeft aan de Gelderlander laten weten dat de minister samen met provincie en gemeenten snel een veel uitgebreider bestrijdingsplan moet maken voor de korte termijn. Ze dient volgens hem te laten onderzoeken hoe de toenemende problematiek structureel het hoofd kan worden geboden. Het gisterenmiddag door de Gelderlander ingestelde Meldpunt eikenprocessierups ontving in 24 uur al bijna 1.500 meldingen.

Schriftelijke vragen
Morlag gaat via schriftelijke vragen de minister hiertoe oproepen en wil dat ze ook in het buitenland inventariseert wat er aan het probleem te doen is. Ook regeringspartij D66 heeft dinsdag schriftelijke vragen over de plaag opgesteld. Tjeerd de Groot van D66 stelt dat er een landelijke regie moet komen om de overlast van de eikenprocessierups terug te dringen.


Nationaal actieplan
CDA-Kamerlid Maurits von Martels wil de problemen met de epr vanmiddag nog in een debat met de minister aan de orde stellen. Volgens hem is 'enige regie van de minister' zeker nodig en hij spreekt over een nationaal actieplan. Volgens Von Martels komen gemeenten vaak te laat in actie en missen zij de kennis.


Regie bij gemeenten
Ook GroenLinks wil de minister aan de tand voelen over problemen met de rupsenplaag, maar minister Schouten heeft laten weten dat ze voor zichzelf geen rol ziet weggelegd bij de bestrijding van de beestjes. Volgens haar voeren de gemeenten de regie.


Professionaliseringsslag
Het Kenniscentrum eikenprocessierups riep onlangs op tot een professionaliseringsslag om de rups in de toekomst verantwoord te kunnen blijven beheersen. Dit jaar belooft voor de rups minstens zo succesvol te worden als 2018.


Het web van de eikenprocessierups
Regen aan meldingen
De overlast van de eikenprocessierups neemt deze zomer grote vormen aan. Nu.nl meldt dat het aantal eikenprocessierupsen is op veel plaatsen in Nederland verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Overal is sprake van een sterke toename, blijkt woensdag uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Overvolle agenda
Er is momenteel haast geen ongediertebestrijder meer te vinden die de eikenprocessierups uit je tuin verwijdert. Bestrijders kampen met een overvolle agenda, waardoor mensen hun tuinen niet meer in durven. Het eikenprocessierups-meldpunt in Twente en de Achterhoek al bijna 2000 meldingen gehad van locaties waar overlast is geconstateerd. Met name vanuit Enschede regende het meldingen, maar ook uit de Achterhoek en Hengelo kwamen veel meldingen.

Bron: de Gelderlander / Boomzorg / Nu.nl


De eikenprocessievlinder. Foto: Henry Kuppen
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hans Poot
Wednesday 26 June 2019
In de wandelgangen gaan verhalen dat men elders in Europa een lokdoosje/val toepast. De mannelijke vlinders worden in de lokdoos gevangen er daarna vernietigd. Wanneer dit zo zou zijn is het mogelijk het bestand Eikenprocessie rups weer tot een acceptabele hoeveelheid terug te brengen.
Mijn vraag is dit bekend zo ja is dat dan in Nederland ook mogelijk of zijn hier wettelijke voorschriften die dit niet toestaan.
Ad van Bruggen
Wednesday 3 July 2019
Al jaren worden o.a. in Nederland feromoonvallen ingezet om de mannetjes vlinders te vangen voor monitoring en tellingen. De vallen worden in bomen opgehangen en voorzien van een lokstof,( feromoon) en verdoving. Er zijn meer mannetjes dan vrouwtjes en de gevangen vlinders kunnen niet meer paren. Omdat een bevrucht vrouwtje tussen de 30 en 300 eitjes af kan zetten,( doet ze in twee keer om het nageslacht veilig te stellen) zorgen de vallen zeker voor een grote reductie van het aantal rupsen het opvolgende jaar. Biocontrole heeft uitgebreide info op de site staan.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER