Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Uitslag Notenkraker

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 27 maart 2019
57 sec


We dachten twee weken geleden een hele lastige notenkraker online te hebben gezet, maar we hebben onze lezers onderschat. Maar liefst 90% van de gegeven antwoorden was juist. Het blijkt maar weer dat boomverzorgers een intelligent volkje zijn!


Trapa Natans

Het antwoord wat wij zochten was de inheemse waternoot: de Trapa natans. Waterplantspecialist Jiry de Waal van Adviesbureau de Waal heeft een exemplaar van de waternoot toegestuurd aan Vakblad Boomzorg ter publicatie. Hij vertelt erover: 'Deze waternoot was tot voor kort niet meer te vinden op de Nederlandse (water)bodem. Maar in 2018, maar liefst 110 jaar na de laatste waarneming, is de waternoot uitgezet als onderdeel van een biodiversiteits- en brongebied project voor Waterschap Hollandse Delta. De precieze locatie hiervan moet nog even geheim blijven in verband met de kwetsbaarheid van het gebied en nieuwe soorten.'


Amerikaanse invasieve exoot

De waternoot is een bijzonder soort onder de waterplanten en laat zich slecht indelen als semi-drijvende plant. In Amerika wordt hij volgens de Waal beschouwd als invasieve exoot. Daarnaast lijkt de Trapa Natans (4 stekels) op zijn Aziatische broertje: de Trapa Bicornis (2 stekels). De Waal hoopt binnen 10 jaar nog diverse levensvatbare populaties binnen Nederland te hebben opgebouwd met de inheemse waternoot. Zodat we echt kunnen zeggen dat hij terug is van weggeweest.


Armeluisvoedsel

In oude kookboeken kan je nog recepten vinden waarin de waternoot als ingrediënt wordt gebruikt. Voornamelijk in tijden van hongersnood en armoede viel men terug op de waternoot. Het is niet aan te raden om deze waternoot nu te gaan plukken voor culinaire doeleinden, Staatsbosbeheer kan hiervoor wel een boete van 4100 euro geven.


De Trapa natans in de Botanische tuinen van de Charles University in Praag. Foto: Karelj op Wikimedia Commons.
De gedroogde vruchten van de waternoot.
De gedroogde vruchten van de waternoot.

Winnaar

Juul Verbeeten had het goede antwoord binnen vijf minuten gemaild. Gefeliciteerd Juul, het Populierenboek komt jouw kant op!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER