Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nederlands bosareaal krimpt ondanks afspraken Klimaatakkoord

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 15 maart 2019
30 sec


Het klimaatakkoord schrijft voor dat er Nederlands bos bij moet komen voor de opslag van CO2. De realiteit is echter dat het bos afneemt, jaarlijks verliest Nederland meer bos dan er wordt aangeplant.

De Loonse en Drunense duinen behoren ook tot het Natura-2000. Foto: Willemijn van Iersel
De Loonse en Drunense duinen behoren ook tot het Natura-2000. Foto: Willemijn van Iersel

Sinds 2013 is de negatieve tendens al bezig. Per jaar verdwijnt er ruim 3.000 hectare bos, dat slechts wordt gecompenseerd door de aanplant van 1.600 hectare. In 2013 beschikte Nederland over bijna 376.000 hectare bos en in 2017 was dat nog ongeveer 346.000 hectare.

Terugkapverplichting geldt niet bij kap voor beheerplannen Natura 2000-gebieden.

Provincies en Rijk, maar ook Natuurmonumenten en andere landeigenaren, kappen jaarlijks grote percelen bos om de ontwikkeling van heide en stuifduinen te stimuleren. Daarmee wordt invulling gegeven aan de beheerplannen die rond Natura 2000-gebieden zijn opgesteld. Het doel daarvan is het stimuleren van biodiversiteit in Nederland. Bij dergelijk maatregelen hoeft gekapt bos niet elders te worden gecompenseerd.

bron: Nieuwsuur & NU.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Monday 18 March 2019
We zijn de gevangene van ons eigen beleid en regeltjes en durven geen prioriteiten te stellen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn om bos nu tot prioriteit 1 te stellen en daarnaar te handelen. Met respect voor heide, en dat vereist wijs beleid.
saskia de wit
Thursday 21 March 2019
er zijn voldoende vraagtekens te zetten bij de werkelijke capaciteit van bos om CO2 vast te houden, evenals bij de natuurwaarde van een groot deel van ons bosareaal. als eenzijdig productiebos wordt vervangen door waardevolle natuur met grote biodiversiteit lijkt me dat een goede ontwikkeling. Alleen het aantal m2 is een slechte parameter, als de kwaliteit van het bos niet wordt meegenomen.
René Caderius van Veen
Monday 25 March 2019
Even een wat beperkt commentaar: als wij niet genoeg schapen en schaapherders hebben moet de aanleg van heidevelden beperkt worden.
Productiebos veranderen in meer natuurlijk bos kan en moet ook anders dan door grootschalig kaal kappen
Toi van Gelder
Monday 25 March 2019
Schrikbarend veel bos verdwijnt. Zo zijn de mooiste duinpartijen van West Europa, die op Voorne, door Natuurmonumenten kaal gekapt. En dat zien we overal in het land en trouwens ook tot ver daar buiten. Men is zelfs al naar de Europese rechter gegaan om te protesteren tegen het kappen van de oerbossen in Polen en Roemenië. In ons land kappen Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer er op los om hout te leveren aan de nieuwe 'groene' biomassa energiecentrales, Natuurmonumenten adverteert daar zelfs mee. De minister laat alle bomen langs N-wegen kappen en alle provincies en iedere gemeente kent wel zijn treurige verhaal over het verlies van de mooiste bomen. Die dus allemaal verbrand worden. Dat was het doel van Natura 2000.
huib fransen
Monday 25 March 2019
is gewoon ordinair winstmodel - hout gaat de ketel in. Kunne we mooi weer spelen, want ‘ zogenaamd klimaatneutraal’ . Echter bomen doen zoveel meer dan het vuur in de ketel gaand houden.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER