Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Makkelijk machinebeheer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, dinsdag 11 december 2018
259 sec


Concept Poel Machinebeheer ontzorgt gebruiker

Met het Poel Machinebeheer-concept van Poel Bosbouwartikelen wordt het onderhouden en beheren van openbaar groen een stuk eenvoudiger, duurzamer en goedkoper.



Ingeleverde machines worden grondig geïnspecteerd voordat een besluit wordt genomen over hun toekomst.
Ingeleverde machines worden grondig geïnspecteerd voordat een besluit wordt genomen over hun toekomst.

Bedrijven die zich bezighouden met het beheren van openbaar groen, hebben geen klagen over het aantal uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. De vraag naar hoge kwaliteit, gekoppeld aan veilig en ergonomisch werken tegen een betaalbare prijs, is bijna vaste prik bij alle werkzaamheden. Daar komt ook nog eens de nadrukkelijke vraag naar milieubewust en milieuvriendelijk werken bij. Ondernemers hebben er bijna een dagtaak aan om te zorgen dat al die wensen worden meegewogen en gerespecteerd. Poel Bosbouwartikelen probeert zijn klanten te ontzorgen door hen het Machinebeheer-concept aan te bieden. Ondernemers in de groenvoorziening kunnen hun bestaande machinepark aan Poel overdragen en vervolgens terugleasen. Het voordeel daarvan is dat de zorg voor het onderhoud, de keuring en de revitalisering van de machines voortaan gedragen wordt door Poel Bosbouw. ‘Klanten kunnen hun defecte of oude machines naar onze vestigingen in Amsterdam en Apeldoorn brengen, waar wij hen vervolgens een vervangend model aanbieden. Wij proberen daarbij vooral modellen aan te bieden die werken op accu’s’, vertelt Luka Visser van Poel Amsterdam. ‘De ingeleverde machine wordt dan bij ons door onze experts uit elkaar gehaald en grondig onderzocht. Als ze een probleem ontdekken, proberen ze dat eerst op te lossen. Mocht blijken dat de machine niet meer gerepareerd kan worden, dan wordt hij ontdaan van de goede onderdelen; die worden op de plank gelegd. Ze kunnen van pas komen bij de reparatie van een soortgelijke machine waarvan het betreffende onderdeel versleten is.’ Mocht blijken dat de machine wel gerepareerd kan worden, dan worden de onderdelen geïnspecteerd, schoongemaakt en vervangen. ‘De monteurs doen dat volgens de checklisten die voor alle machines zijn opgesteld. Zodra de reparatie voltooid is, wordt de machine getest. Na afloop van een geslaagde test wordt de machine nogmaals geïnspecteerd door onze kwaliteitscontroleur. Als die tevreden is, wordt de machine gestickerd en te koop aangeboden.’ Poel geeft een garantie van een half jaar op de gereviseerde machine.

Elektrisch aangedreven

Inmiddels zijn er verschillende bedrijven door heel Nederland die hun machinepark aan Poel Bosbouw hebben overgedragen en nu accu-aangedreven machines gebruiken. De Tomingroep is één van die gebruikers. ‘Onze klanten stellen steeds vaker als voorwaarde dat we CO2-neutraal werken in de bestekken waarop wij inschrijven’, zegt Erik van de Beld van de Tomingroep. Van de Beld is hoofd van het bedrijfsbureau. ‘De afspraak is dat een derde van de machines die wij straks terugleasen, volledig elektrisch aangedreven is.’ Het machine-arsenaal van de vestiging in Almere is inmiddels bij Poel Bosbouwartikelen ondergebracht; dat van de vestiging in Hilversum volgt komend voorjaar. ‘We zijn nu bezig om de vestiging in Hilversum hierop voor te bereiden. Zo is Leander bezig een nieuwe stroomkabel te leggen en wordt het netwerk aangepast, zodat wij straks zelf de accu’s voor de machines kunnen laden.’ Daarnaast wordt er de komende maanden 1600 m2 aan zonnepanelen op het dak van het kantoorpand van de Tomingroep gelegd. ‘Het voordeel van accu-aangedreven machines is dat ze stiller, schoner en lichter zijn. Daarmee helpen wij onze klanten bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen, maar het is voor ons personeel ook veel prettiger werken.’ De accu’s voor alle accu-aangedreven werktuigen worden door de werknemers in een speciaal harnas op de rug gedragen. Het gereedschap is daardoor lichter en beter te manoeuvreren. Bovendien kan de werknemer zo ergonomischer werken.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Poel Bosbouwartikelen is één van de grootste vertegenwoordigers van Stihl-gereedschap.

Minder financiële lasten

Van de Beld roemt ook de financiële voordelen als gevolg van de overdracht van hun gereedschap aan Poel Bosbouwartikelen. ‘Wij hoeven voortaan geen onderdelen meer op voorraad te hebben, omdat het onderhouden en beheren van de machines nu helemaal de verantwoordelijkheid van Poel Bosbouwartikelen is.’ Een uitzondering vormen de zogenaamde slijtdelen. ‘Die moeten wij wel zelf inkopen en vervangen. Ons personeel is er echter helemaal voor toegerust en is gediplomeerd om dat zelf te kunnen doen.’ Volgens Van de Beld heeft de Tomingroep straks ook een veel jonger en beter georganiseerd machinepark. ‘We hebben nu machines van drie tot acht jaar oud; in elke groep is veel variatie qua merk. Straks wordt die variatie teruggebracht.’ Hij schat dat de Tomingroep ongeveer 360 machines bij Poel Bosbouwartikelen gaat onderbrengen. Veel daarvan zullen in de toekomst van Stihl zijn. ‘Poel Bosbouwartikelen is één van de grootste Stihl-dealers van de Benelux’, zo verklaart Luka Visser. ‘Stihl staat bekend om de hoge kwaliteit van zijn producten en de overgang van motorisch naar accu staat momenteel centraal. Iedere dag zijn er verbeteringen en ontwikkelingen op dit gebied. De afgelopen vijf jaar zijn er enorm veel veranderingen geweest qua accutechniek, waardoor het mogelijk is om veel motorisch aangedreven machines één op één te vervangen door machines met accu-aandrijving.’ Zowel Visser als Van de Beld wijst erop dat de prijs voor brandstof naar verwachting alleen maar zal toenemen, terwijl de prijzen voor (duurzame) energie zullen afnemen. Dat machines op brandstof geüpgraded worden of vervangen door machines met accu-aandrijving, is daarom een economisch interessante overweging.


Hoewel de medewerkers van de Tomingroep al veel ervaring hebben met accu-aangedreven machines, zorgt Poel Bosbouwartikelen ervoor dat ze van alle kennis en ervaring worden voorzien. ‘We hebben inmiddels een heel pakket zogenaamde toolboxen ontvangen: documentatie waarin overzichtelijk weergegeven wordt hoe er met de machine moet worden omgegaan’, aldus Van de Beld.

Alles te volgen

Behalve de zekerheid van voldoende en betrouwbare machines die milieuvriendelijker, stiller en zuiniger zijn, brengt de samenwerking met Poel Bosbouwartikelen de Tomingroep nog meer voordelen. ‘Wij kunnen voortaan ook via een app volgen wie er waar met welke machine werkt. Dat maakt alles extra inzichtelijk. Er werken bij de Tomingroep ruim 450 mensen; die komen niet dagelijks op onze vestiging. Dankzij de app weten wij precies waar welke machine is en hoeveel er mee gewerkt is. Zo kunnen we ook zien wanneer het tijd is om de machine te onderwerpen aan een servicebeurt’, zegt Erik van de Beld. Omdat de Tomingroep niet langer zelfstandig het onderhoud hoeft te doen, hoeft ook niet meer te worden bijgehouden wanneer de machines moeten worden gekeurd. Die verantwoordelijkheid neemt Poel Bosbouwartikelen op zich.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Waar mogelijk wordt de brandstofaandrijving vervangen door accu’s.
Van de Beld verwacht met al die kennis straks nog beter en gestructureerde te kunnen werken, zonder dat de Tomingroep voortdurend zware kostenposten met zich mee sleept. ‘Het lukt ons nu nog beter om alles goed door te rekenen. Doordat wij CO2-neutraal werken, scoren we extra compensatiepunten bij de meeste aanbestedingen. Dankzij deze kennis kunnen we nog scherper inschrijven op aanbestedingen; dan zullen niet alleen de compensatiepunten voor onze CO2-neutrale aanpak opvallen, maar ook onze prijs.’

Een nieuw leven van hoge kwaliteit

Het leaseconcept is aantrekkelijk voor bedrijven die geheel ontzorgd willen worden door hun bestaande machinepark bij Poel Bosbouwartikelen onder te brengen. Maar het is ook aantrekkelijk voor eenieder die op zoek is naar een betaalbare aanvulling op zijn huidige machinepark. Alle machines die Poel Bosbouwartikelen samenvoegt tot één nieuwe unit, worden uitvoerig getest voordat ze te koop worden aangeboden. ‘Fabrikanten zoals Stihl onderwerpen alle machines aan een buigtest, duurzaamheidstest, vibratietest en bijvoorbeeld een stoftest. Maar ook de accu-ontwikkeling en de kwaliteit van het magnesium-spuitgietwerk worden onderzocht’, vertelt Luka Visser. ‘Bovendien onderwerpen ze elke machine aan een stromingssimulatie, meten ze het produceerde geluid en plaatsen ze de machine in een klimaatkamer om de effecten van het klimaat te meten. Natuurlijk testen ze ook de kwaliteit van het materiaal en bovenal de snijbescherming. Dat zijn voor hen standaardtesten voor producten die ze nieuw in de markt zetten. Bij Poel Bosbouw vormen die testen ook het uitgangspunt bij het vaststellen van de kwaliteit van de gerevitaliseerde machines, die wij vervolgens aanbieden volgens ons leaseconcept.’ Het leaseconcept is daarmee niet alleen een garantie voor betaalbare machines en machinebeheer, maar ook een garantie dat men altijd met veilig materiaal werkt.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ETW-verdiepingsdag: Verplanten van bomen
woensdag 16 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER