Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Europese Unie verbiedt neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen in buitenteelt

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 30 april 2018
44 sec


Een meerderheid van de Europese landbouwministers steunt een voorstel van de Europese Commissie voor een verbod in de open teelt op drie neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen.

Het verbod geldt voor drie insecticiden: Bayer's imidacloprid en clothianidine en Syngenta's thiamethoxam. De middelen liggen al jaren onder vuur omdat ze een negatief effect zouden hebben op de bijenpopulatie. Organisaties als Greenpeace riepen de EU daarom op om de neonicotinoïden te verbieden.

Standpunt Nederland
Vertegenwoordigers van zestien EU-landen hebben vorige week tijdens een bijeenkomst in Brussel toegezegd dat ze het EU-verbod zullen steunen. In december 2017, toen landen voor het eerst een standpunt innamen over de middelen, waren dit nog slechts elf landen. Ook minister Schouten schaarde zich afgelopen week achter het verbod.

Dit jaar in werking

De opgelegde beperkingen gaan verder dan die uit 2013. In de buitenteelt worden neonicotinoïden volledig verboden. In (permanente) kassen waar geen contact is met bijen zijn ze nog wel toegestaan. De wetgeving treedt eind dit jaar in werking, aldus de Europese Commissie.

Reactie Bayer
Bayer heeft met een persbericht gereageerd op het verbod. Het Duitse bedrijf spreekt over 'een slechte deal voor de landbouwsector en het milieu' die 'het lot van bijen en andere bestuivers niet zal verbeteren'. Volgens Bayer maakt het verbod het voor de landbouw nog lastiger om plagen te bestrijden, omdat er geen alternatieve bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER