Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Greenpeace: 'Oerbos verwoest voor wc-papier en maandverband'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, woensdag 27 september 2017
61 sec


Het bedrijf Essity, de op een na grootste producent van zakdoekjes, wc-papier en maandverband laat oerbossen kappen om grondstoffen te verkrijgen voor zijn producten. Dit beweert Greenpeace International in het zojuist verschenen rapport 'Wiping out the boreal'.

Naar aanleiding van het onderzoek naar Essity spreekt de milieuorganisatie van 'verwoestende praktijken'. Greenpeace stelt in het rapport dat de houtindustrie al jaren de uitgestrekte naaldbossen in grote delen van Zweden, Finland en Rusland wegkapt.

Lakse eisen
Greenpeace meent dat dit hout in winkels terechtkomt doordat afnemers als Essity, maker van Edet wc-papier en Tempo tissues, te lakse eisen stellen aan de herkomst van hun grondstoffen. Voor sterk drielaags wc-papier worden deze belangrijke Scandinavische bossen versnipperd en verzwakt, aldus Greenpeace.

Cruciaal voor biodiversiteit en klimaat

Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland noemt het onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerpproducten te maken. Volgens haar is het boreale woud goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is dit cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. Ze stelt dat Essity deze belangrijke bossen met rust moet laten.

Ongebreidelde houtkap
Tot afgrijzen van Greenpeace kunnen de houtkappers hun gang gaan, omdat minder dan drie procent van de Grote Noordelijke wouden op dit moment beschermd is. De populatie van honderden diersoorten zou te lijden hebben gehad van de ongebreidelde houtkap. Daarnaast maakt de kaalslag en uitdunning het bos extra kwetsbaar voor bosbranden en de gevolgen van klimaatverandering.

Eisen verscherpen
Greenpeace laakt de houtindustrie, die zich indekt met herplantingsprogramma's. Ze bekritiseert de snelgroeiende naaldbomen die geplant worden: deze zijn uitheems en brengen het ecosysteem alleen maar verder uit balans. Essity moet volgens de internationale milieuorganisatie de eisen aan zijn toeleveranciers verscherpen, zodat het bedrijf kan garanderen dat er voor hun producten geen oerbos is verloren gegaan.



Filmpje van Greenpeace 'Destruction of Harmony' over de vernietiging van de grote noordelijke bossen

Bron: Greenpeace.nl



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER