Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Iepenwacht breidt effectieve aanpak uit naar andere boomziekten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, donderdag 3 december 2015
56 sec


Op vrijdag 4 december gaat de Stichting Groninger Bomenwacht officieel van start. In Wehe den Hoorn planten gedeputeerde Henk Staghouwer en voorzitter Koos Wiersma van de nieuwe stichting twee bomen, een iep en een lindeboom, om deze bijzondere gebeurtenis te markeren.

De huidige Iepenwacht gaat over in de nieuwe Stichting Groninger Bomenwacht. Zo kunnen ook andere boomziekten en –plagen dan de iepziekte gezamenlijk en efficiënt worden aangepakt. Het motto van de nieuwe stichting is ‘Gezonde bomen in een groene provincie’.

De omvorming van de Iepenwacht naar de Bomenwacht is een mijlpaal in de bestrijding van boomziekten en -plagen in Groningen. Sinds de Iepenwacht ruim tien jaar geleden de krachten bundelde om met een gezamenlijke aanpak de desastreuze iepziekte in de provincie Groningen te lijf te gaan, daalde de uitval van iepen van 10 naar minder dan 1 procent.

Met de start van de Stichting Groninger Bomenwacht kan nu ook de aanpak van andere boomziekten en –plagen gezamenlijk worden georganiseerd, zoals de essentaksterfte, die momenteel veel slachtoffers maakt en de eikenprocessierups. In de nieuwe stichting werken gemeenten, provincie, terreinbeheerders en deskundigen samen om dit te realiseren en het bomenbestand in de provincie gezond te houden. Net als de Iepenwacht zal de nieuwe stichting zich richten op uitwisseling van kennis en ervaringen en de organisatie van de monitoring, bestrijding en beheersing in het veld.

Op 4 december kijkt voorzitter Koos Wiersma in de Schierstee in Wehe den Hoorn terug op wat de Iepenwacht in tien jaar heeft bereikt en vooruit naar hoe de lessen hiervan zullen worden vertaald naar de aanpak van ook andere boomziekten en –plagen door de Stichting Groninger Bomenwacht.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER