 |
Eikenprocessierups zou soortspecifiek bestreden worden |
Nieuwe biologische epr-bestrijdingsmethode wint internationale prijs
woensdag 6 januari 2021
Team van 13 studenten van de Universiteit Maastricht won zilver in de iGEM competitie
Eikenprocessierups bestrijden op basis van RNA, zonder andere organismen te schaden: met dit idee wonnen 13 studenten van de Universiteit Maastricht de tweede prijs in de internationale competitie iGEM. Hierbij zoeken studententeams uit de hele wereld met behulp van synthetische biologie naar praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Dit jaar namen 249 teams uit 36 verschillende landen deel aan de internationale wedstrijd. Het Maastrichtse team, onder leiding van Dr. Erik Steen Redeker, richtte zich op het bestrijden van de eikenprocessierups met als veelbelovend resultaat: 'OakShield'. In deze methode wordt gebruik gemaakt van silencing RNA waarmee heel gericht bepaalde essentiƫle genen in de eikenprocessierups uitgeschakeld kunnen worden. Het middel schaadt andere dier- of rupssoorten niet.
Het silencing RNA, ook wel siRNA genoemd, wordt geproduceerd in het E. coli-preparaat dat op de bladeren verneveld kan worden. De eikenprocessierups eet het blad, krijgt het siRNA binnen en sterft. Op genen van andere organismen heeft het siRNA geen invloed.
Veelbelovend
De bestrijding van epr is tot op heden een beweeglijk onderwerp: middelen zijn ofwel heel arbeidsintensief, duur of niet specifiek genoeg waardoor ook andere insecten sterven. De ontwikkeling van Oakshield lijkt daarom een veelbelovend middel. Of en wanneer het bestrijdingsmiddel in de praktijk gebruikt kan worden is niet duidelijk.
Tip de redactie
|