Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Sensoren maken droogte in Nederland inzichtelijk

dinsdag 3 juli 2018

Het is de laatste weken erg droog geweest in Nederland. Een logische gedachte is om bomen en planten daarom meer water te geven. Dit blijkt echter niet altijd even effectief, vooral als groeiplaatsen al uitgedroogd zijn.

Sinds begin dit jaar meet Connected Green het bodemvochtpercentage in meer dan 40 projecten verspreid door het land. In de meetgegevens zijn duidelijke patronen zichtbaar, de conclusies hiervan zijn niet verrassend:

• Zanderige groeiplaatsen drogen uit ondanks watergiften
• Groeiplaatsen met klei en veen houden vocht veel beter vast

Bodemvocht daalt continu
Wat wel verrassend is om te zien, is hoe klein het effect van (grote) watergiften is. Het is duidelijk waarneembaar hoe zanderige groeiplaatsen uitdrogen en daardoor hun vermogen verliezen om water op te nemen. Ondanks regelmatige watergiften, daalt het bodemvocht in deze groeiplaatsen continu. Het is duidelijk te zien dat het vochtpercentage in drie tot vijf dagen na een watergift al lager staat dan voor de watergift. Het water zakt steeds sneller weg naarmate de het zand droger is.

Bij groeiplaatsen met meer klei of veen is duidelijk te zien dat de lange termijn trend minder steil naar beneden loopt. Het effect van de watergiften blijft langer zichtbaar.
Onderstaande grafieken geven vochtpercentages weer die op alle plaatsen gemeten zijn op 30 centimeter diepte net buiten de kluit. Bedenk hierbij dat elk piek in de grafieken een waterafgifte betekend van 150-200 liter per boom! De praktijk wijst namelijk uit, dat de gietrand standaard volgegooid word.

Grafieken (Bomen)zand


Groeiplaats in Ermelo, bomenzand op zanderige ondergrond. Ondanks de watergiften blijft de trend sterk dalend. In ruim een maand tijd is het bodemvocht gehalte met meer dan 60 procent gedaald.

Groeiplaats in het centrum van Roermond, bomenzand. Nu de grond is uitgedroogd hebben de watergiften maar één tot twee dagen effect. Hier is het bodemvochtpercentage in drie weken met meer dan 50 procent gedaald.


Grafieken klei/veen

De vochtgrafiek van een andere boom in hetzelfde project in Ermelo, op een locatie met meer klei in de ondergrond

Groeiplaats in Loosdrecht, waar een combinatie van klei en veen in de ondergrond zit. Het is zichtbaar dat het veen zich vol zuigt na de watergift, om het water vervolgens langzaam af te geven.

Snel verwelken
Zelfs als de bomen er momenteel nog goed bij staan, teren zij enkel op vochtreserves in de kluit. Als dit vocht opgebruikt is zal de boom snel verwelken. Een reëel scenario, aangezien de komende weken geen regen van betekenis verwacht wordt.

Vaker water geven
Er zijn verschillende oplossingen denkbaar om dit tegen te gaan. Op de korte termijn zal gezorgd moeten worden dat de groeiplaatsen weer vochtiger worden door vaker water te geven in kleinere hoeveelheden. Hierdoor spoelt niet het merendeel van het water 'door' het plantgat.
Een andere optie is uiteraard het verbeteren van de grond met meer organisch materiaal, klei of granulaat - of een groeiplaatssysteem.

Bron: Connected Green


door Linde Kruese

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Jan-Bouke | 11 juli 2018 | 12:12
Is ook bekend wat de effecten van de watergiften zijn op de bodemvochthuishouding in de diepere bodemlagen? Dat de toplaag uitdroogt gedurende het seizoen is vaak een gegeven, daar is geen water tegen te geven. Interessanter is het om te weten hoeveel opneembaar vocht er beschikbaar is op grotere dieptes, vanaf halverwege kluit en onderkant kluit tot aan de onderkant van het bewortelbare profiel. Zijn gegevens van deze dieptes ook gemeten en beschikbaar?
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM