Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Gemeente moet meer doen aan bestrijding eikenprocessierups’

woensdag 6 juni 2018

De overlast van de eikenprocessierups kan nog jaren gaan duren. Dit zegt Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups tegen Omroep Gelderland.

Volgens Van Vliet hebben bestrijders van de eikenprocessierups het zo druk, dat nesten van de dieren langer blijven hangen. Ook Twan Verhoeven van de Nationale Bomenbank stelde onlangs dat er nu voorrang wordt gegeven aan schoolpleinen, speelplaatsen en evenementen waar grote drukte heerst. 'Dat doen we in goed overleg met de opdrachtgevers. Daarna pakken we het buitengebied aan.' Van Vliet noemt dit een probleem: de haartjes van de rupsen komen dan in de zandbak en op het schoolplein terecht, waardoor ze nog jaren last kunnen geven.

Risico op allergie
Het is volgens hem niet zo dat de haartjes van de rups na een regenbuitje geen klachten meer geven. Hij adviseert dan ook dat deze nesten zo snel mogelijk worden weggehaald. Anders lopen mensen nog jarenlang het risico dat mensen klachten krijgen. De kans bestaat zelfs dat mensen er allergie voor ontwikkelen en dat gaat volgens hem gebeuren als het niet wordt aangepakt.

Probleem wordt groter
Volgens Van Vliet planten de rupsen zich nu voort door de nesten die nu blijven hangen, waardoor het probleem de komende jaren nog groter zal zijn. Hij zegt de indruk te hebben dat gemeentes meer kunnen doen en dat er wat aan gedaan moet worden. Als voorbeeld noemt hij de gemeente Aalten, die probeert wel alle meldingen af te handelen, maar waarbij dat simpelweg niet lukt. De gemeentepagina vermeldt dat er alleen nog in de bebouwde kom nesten worden weggehaald binnen de gemeente, die tientallen meldingen per dag ontvangt.

Bron: Omroep Gelderland

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM