Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Schijndel krijgt grootste productievoedselbos van Nederland

maandag 4 juni 2018

Het grootste productievoedselbos van Nederland komt in Schijndel (gemeente Meierijstad) te liggen. Op drie percelen van samen 20 hectare wordt in het najaar een agrarisch voedselbos aangelegd.

Het bos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en komt te liggen op gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Studenten van Has Hogeschool onderzoeken de ontwikkeling van het voedselbos. De daarbij opgedane kennis wordt vervolgens actief gedeeld met onder meer ondernemers en organisaties die elders vergelijkbare initiatieven willen starten.

Verrijking biodiversiteit
Wouter van Eck van de stichting Voedselbosbouw Nederland stelt dat voedselbossen bij uitstek geschikt zijn om landbouw en natuur samen te brengen op een manier die zowel de biodiversiteit verrijkt als dat boeren er 'een goede boterham' aan kunnen verdienen.

Pilot
Binnenkort wordt gestart met een pilot, die het bewijs voor deze stelling moet leveren. Daarbij zijn Groen Ontwikkelfonds Brabant, dat drie percelen van totaal 20 hectare beschikbaar stelt, en Has Hogeschool betrokken.

Meerwaarde
Directeur van Groen Ontwikkelfonds Brabant Mary Fiers is overtuigd van de meerwaarde van een grootschalig, agrarisch voedselbos. Volgens haar zijn de voedselbossen 'de hobby voorbij'. Een voedselbos van de omvang van het bos in Schijndel moet op termijn winstgevend worden, stelt ze. Fiers noemt het initiatief een mooi voorbeeld van ondernemende natuur. Bedoeling is dat dit winst voor de biodiversiteit van het gebied en uiteindelijk ook winst voor de agrariƫr moet opleveren die het gaat exploiteren.

Aanplant
De aanplant van het voedselbos start dit najaar. Er is nog niet eerder een agrarisch voedselbos van deze omvang in Nederland gerealiseerd.

Bron: Groen Ontwikkelfonds Brabant

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM