Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Actievoerders starten petitie tegen bomenkap langs N-wegen

woensdag 2 mei 2018

Actievoerders zijn een petitie gestart om af te zien van het kappen van bomen langs N-wegen. Ze pleiten voor nader naar de verkeersongelukken op deze wegen en het treffen van alternatieve maatregelen.

De actievoerders stellen: 'De minister van Infrastructuur en Waterstaat wil de onveiligheid van N-wegen aanpakken door obstakels te verwijderen: vooral bomen. Dit gaat ons landschap drastisch verschralen. Bomen brengen juist rust, beschutting en sfeer voor weggebruikers, bieden een thuis voor veel vogels en andere dieren.'

'Dodenwegen'
Vorige week werd bekend dat het kabinet 50 miljoen euro wil steken in de aanpak van gevaarlijke wegen buiten de bebouwde kom, die in de volksmond ook wel bekend staan als 'dodenwegen'. VVD-Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil de 50 miljoen vooral gebruiken om de bermen van deze N-wegen veiliger te maken. Een van de manieren die zij voor ogen heeft, is om 'obstakels als bomen' weg te halen. Ook het plaatsen van geleiderails noemt ze als optie. Het plan is de Bomenstichting Achterhoek, het Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg en Stichting de Woudreus in het verkeerde keelgat geschoten. In een brief aan de minister, die Boomzorg in zijn bezit heeft, proberen zij de minister op andere gedachten te brengen.

Belang van bomen
De initiatiefnemers, die bestaan uit onder meer weggebruikers van N-wegen, bewoners met zicht op de N-wegen en meer algemeen burgers van Nederland, constateren dat bomen langs N-wegen belangrijk zijn. Dit belang schuilt volgens hen 'in een groene leefomgeving, om ons rustig en ontspannen te voelen op de weg, voor verkoeling en beschutting op de weg, voor de vele vogels die daarin nestelen en de andere dieren die afhankelijk zijn van de bomen.' Ook menen zij dat er andere manieren zijn om verkeersongelukken tegen te gaan en stellen zij dat 'verkeersongelukken gebeuren in een gestreste samenleving'.

Alternatieve maatregelen
De actievoerders pleiten voor alternatieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld voorlichting en waarschuwingen ter plaatse, specifieke weggebruikers aanspreken en aanpassing van de wegen zelf. Ook wijzen ze op het belang van acceptatie dat autorijden niet altijd veilig kan zijn.

De einddatum van de petitie is 29 juli 2018.

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Gerrit & Anneke Buurman-Ploeger | 23 mei 2018 | 16:45
Ga als overheid handhaven op de N-wegen, stel hoge boetes, automatische verbeurd verklaring en ver-
nietiging van motorvoertuigen en onvoorwaardelijke inname van rijbewijzen voor een periode van tenminste 5 jaar in voor wegpiraten, die achter het stuur zitten onder invloed van drank of drugs, of telefoneren, appen, veel te hard rijden of anderszins de verkeersregels aan hun laars lappen. Pak dit volk aan, daar waar ze het meest aan gehecht zijn,dan zijn wij ervan overtuigd, dat er geen boom gekapt hoeft te worden. Het handhaven moet met de huidige voor handen zijnde apparatuur niet al te moeijlijk zijn.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat. En het allerbelangrijkste is: De overheid moet DE WIL hebben,
om de zaken aan te pakken, en niet maar een beetje pappen en nathouden. Wat de hoogte van de boetes betreft,denk ik aan beginnen met minimaal € 500,00 bij de eerste waargenomen overtreding,
gevolgd door verdubbeling bij elke volgende overtreding, dus 1x € 500,00 2x € 1000,00 3x€ 2000,00
enzovoorts.

Frans Damoiseaux | 22 mei 2018 | 04:04
Klote VVD-beleid: deze partij kiest altijd voor het grote geld; als het aan hun ligt stikt het van de grote brede auto-wegen, zit de lucht dag en nacht vol vliegtuigen, kunnen Shell en andere op geld beluste bedrijven ongeremd hun gang gaan, als het maar veel en snel geld oplevert voor hun kluppie; alles wat hun in de weg staat moet oprotten; ongelooflijk en rampzalig dat het volk deze mensen blijft kiezen;een duidelijk bewijs van het onvermogen van dit zogenaamd democratisch systeem, de aankomende rampen nog af te wenden; de politiek is reeds lange tijd volledig gecorrumpeerd aan de grote geldverdieners in hun veilige? kastelen; ik geloof niet meer in de toekomst voor onze soort! Het debiele idee van dit mens kan slechts ontspruiten aan een volledig verrotte bovenkamer; en dat soort heeft nagenoeg de absolute macht; Te triest voor woorden!
T Egging | 21 mei 2018 | 18:44
Helaas kiest men hier voor de meest zinloze weg maar makkelijkste weg. Ipv kijken naar bescherming bomen en mens bv vangrails oid is kappen wel erg makkelijk. Als mensen nu eerst eens zich aan de verkeersregels houden en politie daadwerkelijk handhaven door vele controles extra te doen dan is zelfs de staatskas, de bomen en uiteindelijk ook die weggebruiker winnaar.
Bomenkap is dus onzinnig en zeker niet doordacht.
Bert Te Loo | 21 mei 2018 | 18:38
Foute aanpak.
Kennelijk worden snelheidsovertreders bescherming geboden en verdwijnt hiermee ons fraaie groen langs de weg.
Ik meen te hebben begrepen dat, mede door ons groen, de co2 uitstoot wordt beperkt door onze groenvoorziening.
Bomen verwijderen is in mijn ogen een onjuiste ingreep in deze problematiek.
Ik heb betere suggesties.
H.Bouter | 21 mei 2018 | 18:37
Straks moeten ook alle sloten worden gedemd!
Wat een onzin.
Het ligt alleen maar aan het rijgedrag!!!!!!!!!!
albert van lieshout | 21 mei 2018 | 18:32
Door de bomen te kappen komen veel fietspaden open te liggen,
En zullen de fietsers het lootje leggen,en niet de autorijder die zit te zeppen .
Jan van der Wal | 21 mei 2018 | 18:28
Wat een drogreden van de provincie om duizenden bomen te kappen. Als er al enkele meters onbelemmerd zicht nodig zouden zijn voor de verkeersveiligheid is het mij een raadsel waarom de collega's van Rijkswaterstaat geluidsschermen direct langs rijkswegen plaatsen zonder ook maar een centimeter wegberm langs de vluchtstrook.
Ineke Grootemaat | 21 mei 2018 | 18:25
Het is wel erg kort door de bocht om de bomen de schuld te geven van ongelukken op N-wegen.
Het appen en telefoongesprekken tijdens autorijden zijn de grote boosdoeners, en te snel rijden, door rood rijden ga zo maar door. Laat de bomen alsjeblieft staan, we hebben er al veel te weinig!
A.H. Dierdorp | 20 mei 2018 | 10:50
Het zijn niet de bomen die schuldig zijn aan ongelukken. Het zijn de mensen die hun gedrag niet willen aanpassen aan de omgeving. Laat de bomen hun nuttige functie in de natuur ongestoord uitvoeren.
Gerard Derksen | 12 mei 2018 | 08:10
Weer een makkelijke oplossing kiezen voor een probleem wat door een enkeling vaak zelf wordt veroorzaakt.
Regel dat mobieltjes, drank en verdovende middelen niet meer in het verkeer kunnen worden gebruikt ( lastig maar toch).
Nog even dit beleid van het wegnemen van zgn obstakels en we hebben geen natuur langs de wegen meer over.
Marian aalderink | 11 mei 2018 | 22:29
H.van Tongeren-Kruit | 11 mei 2018 | 08:37
Woon op de Veluwe en helaas kapt de gemeente Epe ook graag.Wij hebben bomen nodig,denk aan de vogels en eekhoorns, die zullen ook verdwijnen..Ook voor onze gezondheid heel belangrijk.Langs een kale weg gaat men nog harder rijden.Het zijn niet de bonen maar de automobilist zelf.Hier in Vaassen gaan bomen om bij de kerk ,het plein moet gezelliger worden ingericht meer horeca ,app.bouw enz.Zo is er steeds wat.
Stop bomenkap langs onze mooie wegen.!!!!
Gerbrand Rustenburg | 7 mei 2018 | 15:47
Bomen kap je niet; zij doen er 25 jaar of langer over om volwassen te worden. Kappen is zo makkelijk en wordt voorgesteld door techneuten. Denk breder en wees creatiever en breek niet af. Bomen zijn nuttig in de strijd tegen kooldioxide en fijnstof.Fikken af van bomen.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM