Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Arnhemse Bomenvrienden’ voeren actie tegen kap gezonde bomen

woensdag 4 april 2018

In Arnhem zijn dinsdagochtend acht bomen met gele doeken bedekt met kritische teksten tegen de bomenkap in het Lauwerspark. Het gaat om een actie van een groep Arnhemmers die zich 'Arnhemse Bomenvrienden' noemen.

De doeken bevatten teksten als 'Schaam je, gemeente Arnhem! Stop met kappen gezonde bomen!' en 'Ik word treurig van de gemeente Arnhem. Laat mij toch gewoon staan. Ik ben bang voor motorzagen.' De Arnhemse Bomenvrienden voeren de actie samen met bewoners die zich hebben verenigd in de groep Behoud Bomen Arnhem.

Lelijk
Actievoerder Arnold Brouwer liet aan Omroep Gelderland weten dat de gemeente gezonde bomen kapt, enkel omdat ze bijvoorbeeld lelijk zouden zijn. Dat gebeurt volgens Brouwer niet alleen in het Lauwerspark maar ook op andere plaatsen. Arnhem wordt leeggekapt, aldus de actievoerder.

Protest
Voor Pasen riep de actiegroep op tegen de kap te protesteren. Tot 10 april kan nog bezwaar gemaakt worden tegen het neerhalen van de bomen aan de Lauwersgracht. De gemeente Arnhem laat weten dat meer dan een jaar geleden met een vertegenwoordiging van omwonenden een rondgang is gemaakt voor de herinrichting van het Lauwerspark.

Onduidelijkheid
De gemeente Arnhem heeft Omroep Gelderland laten weten dat meer dan een jaar geleden met een vertegenwoordiging van omwonenden een rondgang is gemaakt voor de herinrichting van het stadspark. Naast de Arnhemse Bomenvrienden verzet ook Behoud Bomen Arnhem zich tegen de Arnhemse bomenkap. Mark Bosch van de actiegroep stelt dat Arnhem een onduidelijke groenvisie heeft. Volgens hem doet de gemeente er verstandig aan om aan burgers uit te leggen waarom een boom plaats moet maken. Hij noemt de onduidelijkheid daarover zorgwekkend.

Luchtkwaliteit
Ook maakt Bosch zich zorgen over de luchtkwaliteit. Hij wijst er op dat de bomen in het Lauwerspark het fijnstof uit de lucht vangen. Hij vreest dat de jonge aanplant niet bestand is tegen de luchtverontreiniging en dat de gezonde bomen dan voor niets zijn gekapt. Maurice Chattelin van de gemeente Arnhem heeft laten weten dat de ingediende bezwaren keurig worden behandeld, wat tijd kost. Ook is er een voorlopige voorziening aangevraagd.

Lijst met beschermde bomen
Enkele jaren geleden besloot de gemeente Arnhem de regels omtrent het groen aan te passen. Sindsdien kent de gemeente een lijst met 800 beschermde bomen. Dat betekent echter niet dat bomen die niet op die lijst voorkomen, zomaar neergehaald mogen worden. De Wet Natuurbescherming verzet zich tegen verstoring van nesten in bomen; ook bomen in de nabijheid van de nesten moeten met rust worden gelaten. Daarnaast is voor de kap van bomen of groen op een stuk grond dat beschermd is, een vergunning vereist.

Bron: Omroep Gelderland

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM