Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Eucalyptus overleeft hittegolf door bladeren te laten zweten

vrijdag 9 maart 2018

Boomkamers met daarin de Eucalyptus parramattensis (foto: Western Sydney University)
Door bomen in metershoge "boomkamers" te plaatsen en opwarming te simuleren, is het Australische onderzoekers gelukt uit te vogelen hoe eucalyptusbomen (Eucalyptus parramattensis) omgaan met opwarming en hittegolven.

De boomkamers stelden onderzoekers in staat de temperatuur aan te passen en zo klimatologische veranderingen te simuleren. Eerst werden de bomen blootgesteld aan opwarming, met een temperatuur drie graden hoger dan de "normale" temperatuur in de regio. Na twaalf maanden werd de temperatuur vier dagen lang opgeschroefd naar 43 graden, om zo een hittegolf te simuleren.

Water essentieel
Daaruit blijkt dat deze bomen opvallend goed anticiperen en aanhoudende periodes van hitte kunnen overleven, mits zij beschikking hebben over voldoende water. Bij verhoogde temperaturen verandert er iets in fotosynthese en in de manier waarop bomen water gebruiken. 'Normaal gesproken zijn het watergebruik van bomen en de mate van fotosynthese nauw met elkaar verbonden. Dit proces vormt de basis waarop wetenschappers het effect van een warmer Australië op bomen en bossen voorspellen', vertelt professor Mark Tjoelker van de Hawkesbury Institute for the Environment van de New Western Sydney University, waar het onderzoek werd uitgevoerd. 'Onder extreme temperaturen verandert deze relatie echter compleet. Er vindt geen fotosynthese meer plaats, maar bomen blijven wél grote hoeveelheden water gebruiken om te voorkomen dat de bladeren dusdanig heet worden dat ze beschadiging.'

Overlevingsstrategieën
De bomen gebruiken verschillende strategieën om beschadiging door hitte te voorkomen. Zo wordt tijdens hittegolven bladbeschadiging voorkomen door grote hoeveelheden water te verdampen. Op deze manieren blijven de bladeren "koel" genoeg; een proces vergelijkbaar met zweten bij mensen. Om deze transpiratie vol te kunnen houden zoeken de bomen tot op meer dan anderhalve meter diepte naar water. Daarnaast passen ze hun tolerantie voor hoge temperaturen aan. Binnen 24 uur na de start van de hittegolf, steeg de drempelwaarde voor bladbeschadiging met twee graden Celsius.

De bomen blijken dus vrij goed te kunnen anticiperen op de hitte. Maar, zo zeggen de onderzoekers, bij alle planten is er een limiet aan de mate waarin zij zich kunnen aanpassen.Bron: New Western Sydney University

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM