Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Bomenstichting maakt 'Bomen van Ereklasse' Zuid-Holland bekend

maandag 5 maart 2018

De rode beuk van de Groenesteeg in Leiden
Bomenstichting heeft de Top 10 'Bomen van Ereklasse' van de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt. De 'Juttepeer in het Heilige Geesthofje' in Den Haag eindigde op de eerste plek.

De Bomenstichting heeft vorig jaar de 'Bomen van de Ereklasse' geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze 'toppers' zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de 'Top 10' van één van onze provincies bekend gemaakt. Deze maand is Zuid-Holland aan de beurt. Veel bomen zijn verbonden met onze geschiedenis en cultuur.

De topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een 'bijzonder verhaal' enzovoorts. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van 'Bomen van de Ereklasse' vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

De Top 10 van Zuid-Holland inclusief plantjaar:

1. Juttepeer in het Heilige Geesthofje 1647
2. De rode beuk van de Groenesteeg 1830
3. Plataan op Romeins fundament ±1690
4. De linde van Endegeest 1648
5. De essen op de Jacobaburcht 1800
6. De groene beuk van Meijendel 1820
7. De Breytenbachplataan in Rotterdam 1880-1890
8. Jan Wolkersboom, zomereik Oud Poelgeest 1800-1850
9. Platanen in de Museumstraat ±1825
10. De Koekampkastanje 1830-1840

Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Belastingeiken van 's-Gravenland en andere in aanmerking. Maar ook Zuid-Hollandse grootheden als de platanen bij het Dordrechts Museum en de Breytenbachplataan in Rotterdam verdienen onze aandacht. De oudste peer van Nederland staat in het Heilige Geesthofje in Den Haag en is op nummer 1 van de Zuid-Hollandse Top 10 geëindigd.

Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. 'de Apostelenbeuk' en op landgoed Endegeest een eeuwenoude linde. Hier vindt u het landelijk register van monumentale bomen.door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM