Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Mini-stadsbosjes zijn goed voor de biodiversiteit

dinsdag 27 februari 2018

Zowel in Het Gouwse Bos als in Het Groene Woud ligt de biodiversiteit hoger dan in nabijgelegen referentiebossen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (Wenr).

Het gaat hierbij om 'tiny forests', kleine stadsbossen zo groot als een tennisbaan, waarvan er inmiddels al zeven zijn aangeplant in Nederland. Daar wordt een aantal boomsoorten wordt gepland om een zo hoog mogelijke biodiversiteit te krijgen.

Onderzoek

In 2017 is gedurende het hele jaar in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de vraag of dit soort tiny forests de biodiversiteit vergroten. Wageningen Environmental Research bracht elke maand met behulp van vrijwilligers de biodiversiteit in de bosjes in kaart. 'Dit was nog nooit eerder gedaan,' zegt projectleider Fabrice Ottburg van Wenr. 'Het Groene Woud is het eerste tiny forest ter wereld dat jaarrond is onderzocht op de voorkomende flora en fauna.'

Effect op luchtkwaliteit en waterhuishouding
De hogere biodiversiteit in Het Gouwse Bos en Het Groene Woud geldt zowel voor het aantal soortgroepen als voor het aantal individuen. Groene Woud en Gouwse Bos dragen dus beide bij aan de biodiversiteit van de omgeving. 'Dat allerlei soortgroepen de bosjes hebben weten te bereiken is overigens mede het gevolg van het feit dat ze zich bevinden in een park, waar al natuur is,' zegt Fabrice Ottburg. Hij is benieuwd hoe zulke bosjes zich ontwikkelen als ze in een meer stedelijke omgeving worden aangelegd. En uiteindelijk wil hij ook kijken wat het effect ervan is op bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en de warmtehuishouding in de directe omgeving, en op het waterbergend vermogen.

Uitrol
Het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, wil het concept graag uitrollen over heel Nederland. Met het succes van de Cruyff Courts en de Krajicek Playgrounds in het achterhoofd wil het IVN in enkele jaren tijd verspreid over heel Nederland meer dan honderd van dit soort minibosjes aanplanten.

Basisschoolleerlingen

De geestelijk vader van dit concept is de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Het IVN bracht dit idee naar Nederland. In 2015 werd Het Groene Woud in Zaanstad aangeplant, het eerste officiƫle tiny forest: 600 bomen verdeeld over 40 soorten. Het nabijgelegen Gouwse Bos werd het tweede tiny forest, opgezet volgens een iets andere filosofie, dus volgens het IVN formeel geen Tiny Forest. Hier werden ook besdragende struiken en planten ingezaaid. De namen werden gegeven door basisschoolleerlingen, die de bosjes ook hebben geadopteerd. Ziehier het rapport 'tiny forest in Zaanstad'.

Bron: Wenr / IVN

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM