Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Rijkswaterstaat komt met plan voor 100.000 hectare bos langs snelweg

donderdag 11 januari 2018

Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt er de komende twintig jaar honderdduizend hectare bos aangeplant langs snelwegen of rondom tankstations. Met de 365.000 hectare bos die Nederland nu heeft, betekent dit een uitbreiding van kwart aan bos in ons land.

Hierover is gisteren een rapport verschenen van bureau CE in Delft, dat in opdracht van Rijkswaterstaat werd opgesteld. Het plan is nog pril en het onderzoek heeft de status van officieel beleidsplan nog lang niet gehaald, benadrukt Rijkswaterstaat. Een woordvoerder van RWS stelt dat het agentschap het onderzoek eerst nog moet bestuderen.

Positieve balans
De operatie, die zo'n vijf miljard euro zou kosten, pakt volgens de onderzoekers financieel positief uit. De kosten zijn vooral te herleiden door de aankoop van de landbouwgrond. Daarnaast dragen bossen bij aan het behalen van de klimaatdoelen, en zijn andere maatregelen in dat geval overbodig, waardoor de balans positief uitslaat. Verder dragen ze bij aan natuur en recreatie en door de afname van geluidsoverlast en visuele hinder, waardoor ze waardedaling van woningen in de buurt van snelwegen grotendeels teniet doen. Ook zouden de extra bossen het uitzicht van automobilisten verbeteren.

Waardestijging voor omwonenden
Volgens Rijkswaterstaat kunnen de bossen in een strook van minimaal driehonderd meter langs alle Nederlandse snelwegen worden aangelegd. De totale lengte daarvan bedraagt in totaal drieduizend kilometer. Het voordeel komt vooral ten goede aan omwonenden, die bij de aanplant van volgroeide bomen een waardestijging van gemiddeld ruim tienduizend euro per woning tegemoet zouden kunnen zien.

'Verzorgingsplaatsen'
Onderdeel van het plan is bossen te planten rondom de ongeveer driehonderd tankstations, die ook wel 'verzorgingsplaatsen' worden genoemd. Dat soort 'grotere, aaneengesloten gebieden' trekken volgens de onderzoekers veel recreanten. De gebieden, die nu vaak vol staan met vrachtwagens, zouden ongeveer zes vierkante kilometer groot kunnen worden.

Bron: NRC

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM