Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Meer dan 700 planten- en diersoorten geïnventariseerd in Hollandse Duinen

dinsdag 9 januari 2018

Afgelopen zaterdag was de aftrap van het zogeheten '5000-soortenjaar' in natuurgebied Meijendel. De ambitie van dit initiatief is om meer dan 5000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied te inventariseren.

Ruim 150 vrijwilligers met verschillende expertises hebben zaterdag meer dan 700 verschillende soorten in Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) in kaart gebracht. Het initiatief voor het 5000-soortenjaar komt van Dunea, Staatsbosbeheer, EIS kenniscentrum insecten en waarneming.nl. De natuur in Nationaal Park Hollandse Duinen wordt gedurende een jaar in kaart gebracht. De aftrap afgelopen zaterdag was de eerste in een reeks van honderd activiteiten die dit jaar zullen plaatsvinden.

Rijk en bijzonder
Volgens de organisatie wordt door het vinden van 5000 soorten zichtbaar hoe rijk en bijzonder de flora en fauna in het gebied is. Het werk van vrijwilligers is volgens de organiserende organisaties nu en in de toekomst van onschatbare waarde. Daarom willen zij daar graag aandacht voor vragen en hopen ze met het 5000-soortenjaar nieuwe vrijwilligers te werven.

Speciale relatie mens en natuur
De organisaties wijzen er op dat het gebied niet alleen zeer soortenrijk is, maar ook van belang voor een groot aantal soorten in ons land die zeer zeldzaam zijn of een bedreigde status hebben. Dit komt onder meer door de van oudsher speciale relatie in de duinen tussen mens en natuur. Volgens de organisaties zijn de duinen en alle flora en fauna van onschatbare waarde als gebied voor miljoenen mensen. Zij kunnen genieten van topnatuur; ook wordt in dit gebied het drinkwater van 1,3 miljoen mensen in deze regio gewonnen. De duinen spelen een heel belangrijke rol bij de zuivering van drinkwater.

Prachtig resultaat
Programmadirecteur van Nationaal Park Hollandse Duinen Georgette Leltz stelt bijzonder trots te zijn om dit 5000-soortenjaar voor natuurliefhebbers in NPHD gezamenlijk te organiseren. Volgens haar zijn de grenzen tussen de verschillende beheerders in dit gebied door dit project voor de vrijwilligers verdwenen, wat op zich al een prachtig resultaat is.

Bron: RTV Katwijk


door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM