Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Zomereiken Adam en Eva krijgen status ‘Bomen van ereklasse’

maandag 8 januari 2018

De Bomenstichting heeft de eeuwenoude zomereiken Adam en Eva op Landgoed Stoutenburg de status 'Bomen van ereklasse' gegeven. Het bomenkoppel werd als tweede in de provincie Utrecht geklasseerd.

Vorig jaar introduceerde de Bomenstichting de 'Bomen van de Ereklasse', waarin de oudste mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland zijn opgenomen. Deze bijzondere bomen worden in het Landelijk Register van Monumentale Bomen opgenomen. De top 10 van Utrecht werd deze maand bekend gemaakt.

Criteria
De Bomenstichting heeft laten weten dat de topbomen per provincie worden gekozen op grond van schoonheid, omvang, soort en een 'bijzonder verhaal'. Daarbij geldt als belangrijk criterium dat ze 'zichtbaar moeten zijn voor iedereen'. De stichting wil met de selectie van 'Bomen van de Ereklasse de aandacht vestigen op de bijzondere plaats van bomen in de Nederlandse natuur en cultuur.

350 jaar oud
Landgoed Stoutenburg is een kasteelplaats uit de 13e eeuw, waarvan het huidige landhuis uit 1888 dateert. Het landgoed bevat de twee indrukwekkende eiken, die tot de dikste en oudste zomereiken van Nederland behoren. De eiken 'Adam en Eva' zijn volgens de overlevering geplant ter nagedachtenis aan raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die het landgoed vanaf 1615 bewoonde. Maurits liet hem in 1619 ombrengen. Het is niet bekend of de bomen ook daadwerkelijk uit die tijd dateren; de Bomenstichting denkt wel dat een leeftijd van meer dan 350 jaar reëel is.

Bron: Leusderkrant

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Joost S.H. Gieskes | 14 januari 2018 | 13:49
Ik ben het niet statistisch gaan bijhouden, maar wat zo langs kwam drijven zijn tal van benamingen voor bomen waar we wat mee hebben. We zijn maar een klein kikkerlandje, met in vergeliiking met bijvoorbeeld Groot-Brittanië maar ook landen om ons heen zijn we nu niet direct zo rijk aan werkelijk oude bomen. "Veteran trees', 'Ancient trees' (GB), veteraan bomen in België - met sterke banden met Engeland! dat is duidelijk. En ook uitvoerig gedocumenteerd.
Wel hanteren we tal van namen voor 'Monumentale Bomen'. Naast 'Monumental Trees' hebben we nu de Ereboom (of Ereklasse=boom), de Laureatenboom, de Parel, de Waardevolle Boom, de Markante Boom, de Wereldboom. Allemaal met een eigen definitie met natuurlijk veel draagvlakken met andere. Dit lijstje is waarschijnlijk door lezers van deze rubriek nog wel uit te breiden. Kunnen we nu werkelijk daar niet een beetje eenheid in aanbrengen? Er bestaan toch organisaties waar gemeentes landelijk overleg met elkaar voeren over boombeheer? Jammer dat nu zelfs de Bomenstichting dit pad gaat betreden. Adam en Eva zijn natuurlijk Veteraanbomen!
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM