Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

147 mogelijke resistente essen gevonden in 2017

woensdag 3 januari 2018

In 2017 zijn via het platform Essentaksterfte.nu 147 bomen geselecteerd die getest worden op essenaksterfte en mogelijk worden vermeerderd. Dat melden onderzoekers van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en WUR op Nature Today.

In de strijd tegen essentaksterfte werd vorig jaar het platform Essentaksterfte.nu gelanceerd, waarop waarnemingen van de ziekte en gezonde essen kunnen worden gemeld. In 2017 leverde dat 600 waarnemingen op. Bij ruim 60 procent daarvan werd essentaksterfte vastgesteld.

74 essen vermeerderd
De meldingen leveren ook vondsten op van bomen die mogelijk resistent zijn voor de ziekte. Deze exemplaren kunnen worden vermeerderd, om zo meer ziektetolerante bomen te krijgen. In de zoektocht naar resistente soorten selecteerden onderzoekers vooral gezonde essen die zich tussen zieken exemplaren bevinden. In september meldden het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en WUR dat al 74 mogelijk resistente essen waren vermeerderd.

Landelijke gegevens
Op Essentaksterfte.nu kunnen mensen meldingen doen in vier categorieën: van een waarneming van enkel gezonde essen, tot één of enkele gezonde essen in een gebied met zieke essen, of een locatie met alleen maar zieke en dode essen. Vergeleken met het totaal aantal meldingen, werd in het Noorden van Nederland relatief vaak essentaksterfte aangetroffen. Groningen kent het grootste aandeel meldingen waarbij alleen zieke en dode essen werden gesignaleerd, gevolgd door Limburg.

Insturen inventarisatiegegevens
Op de site Nature Today roepen de onderzoekers overheden en andere terreineigenaren op inventarisatiegegevens van essentaksterfte in hun gemeente of provincie toe te sturen, om zo een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de ziekte.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM