Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Bomenstichting maakt 'Bomen van Ereklasse' Flevoland bekend

dinsdag 5 december 2017

De Groene Kathedraal bij Almere
De Bomenstichting heeft de 'Bomen van de Ereklasse' van de provincie Flevoland bekendgemaakt. 'De groene Kathedraal bij Almere' kwam als nummer een uit de bus.

De Groene Kathedraal bij Almere bestaat uit 178 Italiaanse populieren, die zijn geplant volgens de plattegrond van de Kathedraal van Reims. Waar in Reims zuilen staan, wordt de kathedraal in Almere gedragen door bomen.

Top 8
De Bomen van de Ereklasse is een lijst waarin de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats krijgen. Iedere maand wordt de Top tien van een Nederlandse provincie bekendgemaakt. In december is Flevoland aan de beurt. Omdat er in deze relatief nieuwe provincie nauwelijks oude bomen te vinden zijn, zijn er slechts enkele bomen opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Het is dan ook een Top 8 geworden.

Flevoland

Flevoland bestaat uit drie grote polders. In 1942 viel de Noordoostpolder droog. Oostelijk Flevoland in 1957 en Zuidelijk Flevoland in 1968. In 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland. Dit deel van de voormalige Zuiderzee leverde bijna 90.000 ha landbouwgrond op. De landbouw is grootschalig, de percelen zijn efficiënt ingericht, maar hoge, oude bomen zijn er nog schaars. Groei vergt nu eenmaal tijd. In de vruchtbare klei groeien bomen snel. Veel voorkomende soorten zijn de populier, de wilg en de es.

Bijzonder en zichtbaar

De Topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een 'bijzonder verhaal' etcetera. Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze Topbomen vraagt de Bomenstichting aandacht voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

De Top 8 van Flevoland inclusief plantjaar

1. De Groene Kathedraal bij Almere 1987
2. De Hollandse iepen in Urk 1920 - 1930
3. Dodoensiep in Almere 1972
4. Schietwilg in Marknesse 1940 - 1950
5. Schietwilg in de Noordoostpolder ± 1942
6. Plataan in Almere ± 1924
7. Vleugelnoot in Lelystad ± 1975
8. Japans iepenbos 1977

Foto 's en korte beschrijvingen van de Top 8 van Flevoland zijn vanaf vandaag hier te vinden.


door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM