Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nieuwe beplanting na herstelwerkzaamheden Zundert

dinsdag 5 december 2017

Wethouder Johan de Beer plantte 30 november samen met bewoners een eerste boom terug in de Patrijsstraat in Zundert.

Eind 2016 werden tien platanen in de groenstrook van de straat gerooid omdat het hoofdriool en de huisaansluitingen aangetast waren door wortelingroei. Met de aanplant van de bomen zijn de vernieuwingswerkzaamheden afgerond.

Participatieproject
De bewoners van de straat werden intensief betrokken bij het ontwerp, de uitstraling en de invulling van de nieuwe bomen in hun straat. De boomsoorten zijn door hen gekozen op basis van bladkleur, bloei en grootte. Vanaf februari dit jaar heeft een bewonersdelegatie met de gemeente meegedacht over het plan. De bewoners hebben de bomen geselecteerd, de gemeente heeft vervolgens gekeken of het type boom in de toekomst niet dezelfde problemen oplevert en de grootte van de bomen beoordeeld.

Begeleiding traject
Cobra adviseurs organiseerde en begeleidde het participatietraject. Laura Knoops verzorgde een workshop voor bewoners waarin nieuwe beplanting werd geschetst. 'We hebben allereerst gekeken welk beeld bewoners voor ogen hadden. Daar hebben we vervolgens boomsoorten aan gekoppeld. Hierbij hebben we gebruikgemaakt van een assortimentslijst van de gemeente Zundert', vertelt ze. 'Bomen die de bewoners graag wilden, zijn op de plantlijst gekomen. Die heb ik vervolgens aangevuld.' In het traject werd rekening gehouden met de toekomst- en klimaatbestendigheid van de bomen.

Ontwerp
Het beplantingsplan is te verdelen in de boombeplanting en een onderbegroeiing van heesters. Knoops: 'De parkachtige uitstraling wordt verkregen door het combineren van een verscheidenheid aan habitusvormen en boomgroottes. De gemeente Zundert heeft een rijke boomkwekerijtraditie en staat bekend om haar uitgebreide en bijzondere boomsortiment. Zodoende wordt ook de Patrijsstraat een klein arboretum. De herhaaldelijke toepassing van Magnolia hypoleuca - met brede, ronde afgeplatte kroonvorm - brengt eenheid en onderlinge verbinding. De afwisseling met opgaande kroonvormen als de zuilvormige beuk (Fagus sylvatica 'Iskander') en moerbei (Morus alba 'Pyramidalis') maakt de beplanting speels en dynamisch.'

Binnen het ontwerp bestaan twee spannningsvelden. Enerzijds tussen de kroonvormen met een horizontale richting en de kroonvormen met een meer verticale richting. Anderzijds tussen de grotere en kleinere bomen. Als tegenhanger van de diversiteit en de verscheidenheid in de boomlaag, is de heesterlaag ingetogen en evenwichtig.

Aanplant
Zoontjens Boomprojecten is verantwoordelijk voor de aanplant van de bomen. Het project wordt verzorgd in samenwerking met Blom Hoveniers. Wat het project bijzonder maakt is het exclusieve assortiment bomen en sierheesters, vertelt Arjan Zoontjens. Dat sortiment ziet er als volgt uit:

2 Acer cappadocicum 'Aureum' (stamomv. 20-25)
2 Ailanthus altissima 'Purple Dragon' (meerstammig, hoogte 450-500)
1 Carpinus caroliniana (stamomv. 18-20)
1 Cercidiphyllum japonicum (stamomv. 20-25)
1 Fagus sylvatica 'Iskander' BV (stamomv. 20-25)
1 Magnolia obovata (stamomv. 20-25)
3 Magnolia grandiflora 'Goliath' (stamomv. 20-25)
1 Morus alba 'Pyramidalis' (stamomv. 18-20)
2 Parrotia persica 'Jodrell Bank' (stamomv. 18-20)
1 Pterostyrax hispida (meerstammig, stamomv. 18-20)
1 Pterocarya stenoptera 'Fern Leaf' (meerstammig, hoogte 400-450)
1 Styphnolobium japonicum (stamomv. 20-25)
1 Tetradium daniellii (stamomv. 18-20)
6 Viburnum pragnese (250-300 hoogte)
1.268 Choisya ternata White Dazzler (20-25 cont)
925 Mahonia aquifolium. 'Hillary' (25-30 kluit)
1.444 Sarcococca hookeriana Var. 'Humulis' (20-25 cont)
849 Osmanthus heterophyllus 'Variegatus' (40-50 cont)

Naar verwachting zijn op 9 december alle bomen aangeplant.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM