Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nieuwe invulling particuliere kap in gebieden Staatsbosbeheer

vrijdag 10 november 2017

Begin dit jaar besloot Staatsbosbeheer de brandhoutoogst door particulieren aan banden te leggen. De organisatie komt nu met een nieuwe aanpak voor houtkap door particulieren.

Ongeveer 2000 particulieren hebben een contract met Staatsbosbeheer waarmee zij door Staatsbosbeheer aangewezen bomen zelf mogen kappen. In januari werd het particuliere zagen gestopt door een dodelijk ongeval. Vlak daarna besloot Staatsbosbeheer dit om te zetten in een definitief verbod.

De organisatie maakte deze week bekend drie nieuwe manieren te hebben ontwikkeld waardoor voormalige contractanten toch aan brandhout kunnen komen. Welke opties er in de praktijk mogelijk zijn, wordt bepaald door lokale boswachters.

Staatsbosbeheer legt stammen of stukken neer
De eerste mogelijkheid is dat door Staatsbosbeheer in stukken gezaagde bomen door de particulier langs de bosweg of op een centrale plek worden opgehaald. In de tweede optie zaagt Staatsbosbeheer de bomen en legt de stammen klaar. De particulier mag de bomen zelf in stuken zagen, mits hij beschikt over het motorkettingzaag-certificaat of opleiding voor motorzaagonderhoud en korten van hout (vergelijkbaar met ECC1-nivo).

Kap door rechtspersonen
De derde optie is dat rechtspersonen (verenigingen, stichtingen of bedrijven) zélf door Staatsbosbeheer aangewezen bomen mogen omzagen en korten. Ook dan moeten leden beschikken over het motorkettingzaag-certificaat basisveltechnieken (vergelijkbaar met ECC2-nivo).

Bron: Staatsbosbeheer

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM