Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Minder eikenprocessievlinders in 2017

maandag 9 oktober 2017

Er zijn dit jaar een derde minder eikenprocessievlinders gevangen dan vorig jaar. Dat schrijft Kenniscentrum Eikenprocessierups op de site Nature Today.

Om uitspraken te kunnen doen over de populatie vlinders, moeten voldoende feromoonvallen aanwezig zijn. Dat was het geval in de provincies Friesland, Drenthe, Groningen, Gelderland en Noord-Holland. In Groningen en Noord-Holland steeg het aantal vlinders ten opzichte van vorig jaar, bij de andere drie provincies daalde het aantal.

Regionale verschillen
Binnen de provincies bestaan grote regionale verschillen. Hoewel het aantal vlinders het sterkst toenam in Groningen, is het absolute aantal daar laag. Gelderland, Drenthe en Friesland hebben het grootste aantal vlinders.

Oorzaak en verwachting 2018
Als mogelijke oorzaak voor de daling van het aantal vlinders worden de zonnige en droge weersomstandigheden genoemd. Hierdoor zijn de nesten eerder zichtbaar - waardoor ze ook vroeger in het seizoen zijn bestreden. De hitte heeft er ook voor gezorgd dat er grondnesten zijn, waarvan de rupsen mogelijk volgend jaar uitvliegen. Relatief veel vlinders waren dit jaar afkomstig van grondnesten.

Plaatselijke regenval heeft er wellicht ook voor gezorgd dat vlinders minder uitvlogen. Kenniscentrum Eikenprocessierups waarschuwt dat de plaagdruk hierdoor volgend jaar hoger kan zijn. Ook wordt er rekening mee gehouden dat er sprake is van meer soorten eikenprocessierupsen, elk met een andere cyclus. Mogelijk vliegen sommige van deze soorten pas in het voorjaar uit.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM