Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Al 74 (mogelijk) resistente essen vermeerderd

maandag 4 september 2017

Er zijn inmiddels 400 waarnemingen binnengekomen op Essentaksterfte.nu: een meldpunt waar het Nederlandse publiek waarnemingen van gezonde en/of aangetaste essen kan doorgeven.

Van die 400 waarnemingen waren er 74 essen mogelijk resistent tegen essentaksterfte, meldt Nature Today. Deze essen zijn geselecteerd om vermeerderd te worden voor nader onderzoek. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) hoopt voor eind 2018 tweehonderd van deze gezonde bomen te verzamelen voor het behoud van de es.

Vermeerderen es
Om snel meerdere boompjes te krijgen met dezelfde eigenschappen, is ervoor gekozen om de bomen door middel van een vorm van enten, 'oculeren', te vermeerderen. In de periode eind juli tot en met medio augustus zijn er twijgen met blad verzameld uit de kroon van de gezonde essen. De verzamelde takken gaan naar Schalk Boomkwekerijen waar per boom twaalf knoppen op twaalf onderstammen worden gezet. Deze knoppen lopen snel uit en volgend jaar zijn de 12 boompjes van iedere geselecteerde es al circa anderhalve meter hoog.

De boompjes worden vervolgens getest op resistentie tegen de essentaksterfte. Op deze manier hoopt het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland zoveel mogelijk weinig vatbare bomen te verzamelen.

Bron: Nature Today

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM