Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Wat wordt dé Inspyratieboom van 2017?

dinsdag 17 oktober 2017

Op donderdag 26 oktober organiseert dit vakblad weer de Boom Inspyratie Dag. Dat is traditioneel ook het moment waarop de Inspyratieboom wordt toegekend. Vanaf nu kan er gestemd worden via deze link.

Tamme kastanje
Dit jaar zijn er drie kanshebbers: de tamme kastanje (Castanea sativa) door Peter Spijker, de Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) door Rinze Hofman en Patrick Spiegeler, en de Zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) door Henk Schuitemaker.

Tamme kastanje
Peter Spijker, boomtechnisch adviseur bij Treevision boomtechnisch ingenieursbureau, woont in Arnhem en fietst altijd langs drie eeuwenoude tamme kastanjes (Castanea sativa) als hij zijn kinderen naar school brengt. Voor Spijker reden om de boom voor te dragen. De tamme kastanje kent geen specifieke aantastingen of plagen in Nederland en gedijt goed in zachte winters en warme zomers. Met de klimaatverandering heeft hij in Nederland dus een gouden toekomst. Lees hier het artikel in vakblad Boomzorg over de tamme kastanje.

Chinese vernisboom
Chinese vernisboom
De inspiratiebomen op de afgelopen Boom Innovatie Dag maakten inspiratie los bij boomverzorger Rinze Hofman van werkorganisatie Duivenvoorden, het ambtelijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. Hofman stak op zijn beurt zijn beheerder Patrick Spiegeler aan met het inspiratieboomvirus. Dit jaar dragen beiden Koelreuteria paniculata voor; de boom staat pal naast het raam van hun kantoor in het gemeentehuis. Koelreuteria paniculata staat in Nederland bekend als Chinese vernisboom, maar ook als lampionboom, blazenboom, gele zeepboom en zelfs als goudenregenboom. De soortnaam paniculata verwijst naar de pluimvormige bloeiwijze. Lees hier het artikel in vakblad Boomzorg over de Chinese vernisboom.


Zevenzonenboom
Zevenzonenboom
Henk Schuitemaker, landschapsarchitect en één van de eigenaren van VlugP Stedebouw en landschapsarchitectuur, heeft zojuist de Heptacodium miconioides, ofwel de zevenzoneboom in een ontwerp toegepast voor een daktuin op de Zuidas in Amsterdam, dat in september wordt uitgevoerd. 'Hij inspireert me door de prachtige geurige bloei en vruchtdracht tot laat in het najaar, wat echt bijzonder is in Nederland.' Heptacodium miconioides is familie van de Caprifoliaceae, de kamperfoelieachtigen. Het is een nog vrij onbekende bladverliezende sierheester, alhoewel hij al in 1907 is ontdekt door Amerikaanse dendrologen tijdens een expeditie naar het Chinese berggebied. Lees hier het artikel in vakblad Boomzorg over de zevenzonenboom.

Stemmen kan via deze link. Daar kan ook meteen gestemd worden op het Inspyratieproject.

De Boom Inspyratie Dag vindt plaats van 09:30 tot 16:00 uur bij het Inspyrium van Boomkwekerij Ebben in het Brabantse Cuijk. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www. boominnovatiedag.nl.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM