Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomverzorging Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Antwerpen wil meer monumentale bomen

woensdag 9 augustus 2017

Antwerpen wil de stad groener maken door bomen in het straatbeeld te laten uitgroeien tot monumentale bomen. Onder de noemer 'Toekomstbomen' creƫert de stad meer ruimte, ondergronds en bovengronds, zodat bomen weer kunnen groeien en opvallen.

In de stad zijn bomen snel vatbaar voor ziektes, krijgen ze niet altijd de gewenste ruimte en hebben ze een korte levensduur. Het is nog niet zeker of er in Antwerpen over vijftig jaar nog grote bomen zullen zijn. Dat wil de stad tegengaan door te investeren in bomen voor de toekomst: Toekomstbomen. Op deze manier zet Antwerpen een nieuwe stap naar de groene stad van de toekomst.

Schade
Een van de huidige problemen in de stad vormen de ondergrondse nutsvoorzieningen. Nutsvoorzieningen moeten vaak vervangen worden, zijn talrijk aanwezig in de stad en nemen vaak veel plaats in. Hierdoor kunnen bomen niet uitgroeien tot grote bomen, omdat de boomwortels vaak onherstelbaar beschadigd raken tijdens het vervangen van nutsvoorzieningen. Daar wil de stad verandering in brenegn.

Stapsgewijze aanpak
Antwerpen pakt de investeringen in ondergrondse ruimte - en dus in Toekomstbomen - stapsgewijs aan. In een eerste fase krijgen de bomen de ruimte om dertig tot vijftig jaar te groeien. Dat komt overeen met de maximale levensduur van een straat of plein in de stad. In een tweede fase, bij de heraanleg, kunnen de bomen opnieuw de nodige extra grond en ruimte krijgen om verder uit groeien tot monumentale bomen.

Toekomstbomen vragen in het begin een grotere investering, maar renderen op lange termijn, aldus de stad. De stad zal naast het planten van nieuwe Toekomstbomen ook in kaart brengen welke huidige bomen kunnen uitgroeien tot Toekomstbomen.

Bron: stad Antwerpen

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM