Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Monumentale boom Amersfoort tegen de vlakte

dinsdag 8 augustus 2017

Een bruine beuk in Amersfoort is in ernstige mate aangetast door een parasitaire reuzenzwam. Daarom is de monumentale boom op maandag 7 augustus uit veiligheidsoverwegingen gekapt.

De 24 meter hoge boom had al een aantal jaren extra aandacht van de gemeente. Onlangs zijn nog grote takken ingekort om het gewicht van de kroon te verminderen. De zwamaantasting heeft zich recent sterk uitgebreid en dat is ook aan de buitenkant goed te zien. De zwammen zijn rondom de gehele stamvoet gegroeid. Ook is te zien dat de kroon van de boom slecht in het blad zit.

Stabiliteit in gevaar
Afgelopen maandag heeft de gemeente, na een eigen onderzoek, een second opinion ingewonnen over de gezondheid van de boom. Uit het onderzoek blijkt dat de wortels onder de stamvoet nu te veel zijn aangetast, waardoor de stabiliteit van de boom in gevaar is. In verband met de veiligheid van de vele bezoekers van het plantsoen werd geadviseerd de beuk zo spoedig mogelijk te verwijderen. Dat advies heeft de gemeente opgevolgd.

In het najaar komt op dezelfde locatie een nieuwe bruine beuk. Aan het gebruik van het hout wordt op een later moment invulling gegeven.

Bron: gemeente Amersfoort

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM