Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Proef met inzaaien bloemenmengsels voor bestrijding EPR

donderdag 3 augustus 2017

Staatsbosbeheer test deze zomer in Friesland of bloemrijke randen kunnen helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

In maart en april werden randen in de Spokeplas, Landgoed Oranjewoud en speelbos Sparjebird geplagd en ingezaaid met mengsels die in samenwerking met bloemzaadleverancier Cruydt-Hoeck werden ontwikkeld.

Schermbloemigen
De mengsels met onder meer schermbloemige planten, moeten in het bijzonder aantrekkingskracht uitoefenen op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen en gaasvliegen. Door dit mengsel in te zaaien nabij vindplaatsen van eikenprocessierups, wordt overlast mogelijk voorkomen, zo luidt de theorie. In het traject werd gebruikgemaakt van twee soorten mengsels, aangepast op de voedselrijkdom van de in te zaaien stukken. In de zoektocht naar locaties werd tevens gekeken of deze niet te veel werden betreden, om te voorkomen dat de bloemen meteen platgelopen zouden worden.

Ontwikkeling van de mengsels
Of de mengsels direct effect hebben op de aanwezigheid van eikenprocessierups, is nog moeilijk te zeggen, vertelt boswachter Henk-Jan van der Veen. De EPR-periode loopt op haar eind, en de bloemen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hij kijkt nu vooral naar hoe de mengsels opkomen. 'De bloemen moeten de tijd krijgen om te kiemen en tot wasdom te komen. Een aantal weken geleden ben ik gaan kijken op de proeflocaties. Daar zag ik dat soorten als de wilde peen en biggenkruid goed opkomen. Ook de eenjarigen als ganzenbloem en korenbloem, die vooral als doel hebben de biodiversiteit te stimuleren, doen het goed. Nu is het een kwestie van afwachten en eventueel in het najaar bijzaaien.'

Resultaten meten
Friesland heeft sinds een paar jaar last van EPR, maar gelukkig nog niet zo erg als bijvoorbeeld Noord-Brabant, vertelt de boswachter. Wel breidt de rups zich uit. Volgend jaar is hopelijk beter te zien of dat de mengsels effect hebben, mede omdat de bloemen er dan al vroeger in het jaar staan. Maar, stelt Van der Veen, zelfs dan zal het lastig zijn om het resultaat te meten. 'Want als je een jaar hebt dat er minder eikenprocessierupsen zijn, hoe weet je dan dat dit aan de bloemen toe te schrijven is? Dan zou een universiteit moeten onderzoeken of de natuurlijke vijanden van de rupsen zijn toegenomen. Ik denk dat je het vooral moet bekijken vanuit de biodiversiteit: hoe meer bloemen, hoe groter de kans dat er predatoren zijn.'
door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM