Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Inwoners Raalte enkel nog kapvergunning voor bijzondere bomen nodig

donderdag 15 juni 2017

Inwoners van de gemeente Raalte hoeven in de toekomst geen vergunning meer aan te vragen voor elke boom op eigen grond die zij willen kappen. Alleen voor bomen die er toe doen, de zoganaamde 'beschermwaardige bomen', is nog een vergunning nodig. Dit laat de gemeente weten op haar website.

Het komende half jaar stelt de gemeente een lijst met beschermwaardige bomen in tuinen van inwoners en op terreinen van bedrijven en instellingen. Een boom kan bijvoorbeeld beschermwaardig zijn wanneer deze in ieder geval gezond is, zichtbaar is vanaf de openbare weg, cultuurhistorische waarde heeft, zeldzaam is of waardevol is voor vogels, insecten of andere planten. Alle eigenaren van beschermwaardige bomen ontvangen een brief van de gemeente Raalte. Meer informatie staat in het beleidsplan 'Groen, Samen doen!' op raalte.nl.

Beschermwaardige bomen
Bomen die het beschermen waard zijn, worden op verschillende manieren beschermd. Enerzijds door voor de kap van zo'n boom een vergunningaanvraag te behouden. Maar ook door te stimuleren dat de juiste maatregelen genomen worden om deze bomen te behouden.
Inwoners die een beschermwaardige boom hebben en vermoeden dat er iets met deze boom aan de hand is, kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de advieskosten van een erkend boombedrijf. De advieskosten worden voor 50% vergoed met een maximum van 250 euro per aanvraag. Per jaar stelt de gemeente Raalte hiervoor een budget van 2.500 euro beschikbaar.

Eenvoudigere regelgeving
Met haar nieuwe groenbeleid 'Groen, Samen doen!' werkt de gemeente Raalte onder andere aan het waar mogelijk loslaten van overbodige regels. Het veranderen van de werkwijze rondom het kappen van particuliere bomen is één van de acties die hier uit voort komt.

Bron: gemeente Raalte


REACTIES
D. Molenaar | 15 juni 2017 | 14:27
De kop van dit artikel moet eigenlijk zijn: 'De toekomst van de monumentale bomen in Raalte is te grabbel gegooid.'

Op deze manier zal er namelijk bijna geen monumentale boom meer bijkomen. Om een particuliere monumentale boom te krijgen heb je ongeveer drie à vier generaties aan bewoners/eigenaars van een perceel/boom nodig. De huidige instelling van de stadse bewoners is dat bomen in een tuin overlast veroorzaken. Dus voor dat hij en in hun ogen voor 'kosten en problemen gaat zorgen', maar beschermd zal worden middels de monumentale status, kunnen ze hem nog snel weg halen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er vier generaties hetzelfde denken over bomen, wat de kans op het ontstaan van een monumentale boom heel erg verkleind.

Ik zeg: Kapvergunning houden zodat de drempel om een boom te verwijderen groter wordt.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM